fitness meester logo

Heb jij de gezondheidsvoordelen van rauwe honing al ontdekt?

Honing, een natuurlijk zoetmiddel dat al duizenden jaren wordt gebruikt, staat bekend om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Dit product van bijen is niet alleen een suikeralternatief, maar biedt ook verschillende voordelen voor de gezondheid. Bovendien is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen goedkope honing en de ‘echte’ honing die direct van imkers komt.

Gezondheidsvoordelen van Honing

 1. Natuurlijke Energiebron: Honing is een uitstekende bron van natuurlijke suikers zoals fructose en glucose, die een snelle energieboost geven. Dit maakt het een populair tussendoortje voor sporters.
 2. Rijk aan Antioxidanten: Hoogwaardige honing is rijk aan antioxidanten, waaronder organische zuren en fenolische verbindingen zoals flavonoïden. Antioxidanten verminderen oxidatieve stress in het lichaam en kunnen het risico op chronische ziekten verminderen.
 3. Bevordering van Wondgenezing: Honing wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van wonden. Het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en creëert een beschermende barrière om infecties te voorkomen.
 4. Ondersteuning van de Spijsvertering: Honing kan de spijsvertering bevorderen en wordt soms gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals diarree te behandelen. Het is ook prebiotisch, wat betekent dat het voedingsstoffen biedt die gunstig zijn voor de goede bacteriën in de darmen.
 5. Verlichting bij Keelpijn: De antibacteriële en verzachtende eigenschappen van honing maken het effectief voor het verlichten van keelpijn en hoest.
 6. Verbetering van het Cholesterolgehalte: Sommige studies suggereren dat honing het ‘goede’ HDL-cholesterol kan verhogen en het ‘slechte’ LDL-cholesterol kan verlagen.

Het verschil tussen goedkope honing en Echte Honing

 1. Verwerking: Veel honingproducten in supermarkten ondergaan een uitgebreid verwerkingsproces, waaronder pasteurisatie, wat nuttige enzymen en voedingsstoffen kan vernietigen. Echte honing, vaak aangeduid als rauwe honing, is minimaal verwerkt en behoudt daardoor zijn natuurlijke voedingsstoffen en enzymen.
 2. Zuiverheid: Supermarkthoning kan toegevoegde suikers of siropen bevatten, terwijl echte honing puur is en geen toevoegingen bevat.
 3. Gezondheidsvoordelen: Door de verwerking en toevoegingen kan supermarkthoning minder gezondheidsvoordelen bieden dan echte honing. Rauwe honing behoudt meer antioxidanten, vitamines en mineralen.
 4. Smaak en Aroma: Echte honing heeft vaak een complexere smaak en een rijker aroma dan de verwerkte variant, die vaak milder en consistenter van smaak is.
 5. Prijs en Beschikbaarheid: Echte honing is doorgaans duurder en minder beschikbaar dan de supermarkthoning. Echte honing wordt vaak verkocht door lokale imkers of op boerenmarkten.

Hoe Echte Honing te Herkennen

 1. Textuur: Rauwe honing kristalliseert vaak na verloop van tijd, wat een teken is van hoge kwaliteit. Supermarkthoning blijft vaak glad en vloeibaar door toevoegingen die kristallisatie voorkomen.
 2. Etikettering: Zoek naar labels als ‘rauwe honing’ of ‘pure honing’. Deze termen zijn echter niet altijd gereguleerd, dus het is belangrijk om de herkomst te kennen.
 3. Kleur: De kleur van echte honing kan variëren afhankelijk van de nectarbron, maar het heeft meestal een rijkere, donkerdere tint dan verwerkte honing.

Honing biedt veel gezondheidsvoordelen, variërend van zijn antioxidant-eigenschappen tot de ondersteuning van wondgenezing en spijsvertering. Echter, het is cruciaal om het onderscheid te maken tussen goedkope honing en echte honing. Echte, rauwe honing is minder verwerkt, rijker aan voedingsstoffen en biedt meer gezondheidsvoordelen dan de verwerkte variant die vaak in supermarkten wordt gevonden. Bij het kiezen van honing is het belangrijk om bewust te zijn van de herkomst en de verwerkingsmethoden, om zo de maximale gezondheidsvoordelen te benutten die dit natuurlijke zoetmiddel kan bieden.

(Bron foto’s: Wikimedia)

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.