Is hardlopen zonder ontbijt een verstandige keuze? Er zijn mensen die beweren dat je er meer door afvalt, en anderen beweren juist het tegenovergestelde. De meningen zijn dus verdeeld. Maar wat zegt de wetenschap? Wij zochten het uit, en vertellen je het vandaag in dit artikel.
Waarom zou je hardlopen zonder ontbijt?
Laten we eerst eens kijken naar de groep mensen die beweren dat je meer afvalt door hard te lopen zonder ontbijt. Wanneer je elke ochtend gaat hardlopen, kun je ervoor kiezen om van te voren te ontbijten. Echter wordt beweerd dat je juist meer vet verbrand door het ontbijt over te slaan.
Wanneer je namelijk geen voedingsstoffen in je maag hebt, gaat je lichaam over op de verbranding van vetten. Dat betekent dat je dus met nuchter hardlopen meer vet zou verbranden.
Echter staan er ook vraagtekens bij bovenstaande stelling. Je lichaam zou namelijk ook over kunnen gaan op de verbranding van spieren. Wanneer je namelijk een tijdje niet hebt gegeten, kan je lichaam over gaan op overlevingsstand. Dit hebben we meegenomen uit de tijd dat we nog moesten overleven in het wild.
Je valt niet meer af met hardlopen zonder ontbijt
Toch heeft de wetenschap anders bewezen. Hardlopen op een lege maag gaat je namelijk niet helpen meer af te vallen. In 2018 is hier namelijk onderzoek naar gedaan op de Universiteit van Bath.
Een groep mannen moest hun ontbijt al de avond van te voren eten, en aten de volgende dag voor het sporten dus niks. De andere groep mannen mocht in de ochtend wel voor het sporten nog ontbijten.
Het onderzoek wees uit dat de mannen die in de ochtend hadden ontbeten, hun lichaam stimuleerde om tijdens het sporten meer koolhydraten te verbranden. Ook werd het metabolisme sneller op gang gebracht. Het bleek dus zo te zijn dat het ontbijt ervoor zorgt dat we de ons verbrandingssysteem sneller op gang krijgen.
Sterker nog: ook na de work-out die de mannen hadden gedaan, verbranden ze nog meer energie dan de mannen die geen ontbijt hadden gegeten.
Nuchter hardlopen om meer af te vallen heeft dus geen nut?
Nee, wanneer je elke ochtend gaat hardlopen zonder ontbijt, hoef je dat dus niet te doen om meer af te vallen. Het blijkt zo te zijn dat ons lichaam meer energie verbrandt wanneer we voor het sporten gewoon ontbijten. Daarom is het beter om niet te sporten op een lege maag.
Hoe lang na het ontbijt gaan hardlopen?
Wanneer je na het ontbijt direct gaat hardlopen, kun je last krijgen van steken of krampen in je buik. Ons lichaam is dan nog bezig met het verteren van het voedsel, en daardoor krijgen we last van steken. Onze spijsvertering vindt al die beweging in het lichaam helemaal niet zo fijn.
Daarom is het beter om het eten nog even te laten zakken nadat je hebt ontbeten. Hoe lang na het ontbijt gaan hardlopen hangt een beetje af van het ontbijt dat je hebt gegeten. Wanneer je een licht en vezelrijk ontbijt hebt gehad, met dus vooral veel vezels als groente en fruit, zul je geen last krijgen van steken.
Echter, wanneer je net een zwaar ontbijt vol koolhydraten, eiwitten en suikers achter de kiezen hebt, is het beter om nog even een half uurtje te wachten met hardlopen. Het eten is dan al wat gezakt, en je zult dan minder last van steken in je maag krijgen.
Wat kun je het best ontbijten voor het hardlopen?
Het is je nu duidelijk dat nuchter hardlopen geen zin heeft, en weet hoe lang na het ontbijt je kunt hardlopen. Elke ochtend hardlopen vraagt zelfs nog meer om een goed ontbijt. Het is namelijk belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen voordat je gaat sporten. Zo kan ons lichaam goed functioneren.
Nuchter hardlopen zorgt er daarbij ook voor dat we sneller uitgeput zijn. Dat is logisch, want ons lichaam heeft geen brandstof om te kunnen gebruiken.
Langzame koolhydraten
We raden je aan om voor het hardlopen genoeg koolhydraten binnen te krijgen. En dan met name langzame koolhydraten. Deze koolhydraten geven namelijk langzaam energie af aan het lichaam. De energie wordt dan niet opgeslagen als vet, maar direct verbruikt door het lichaam
Langzame koolhydraten zitten vooral in volkoren en meergranen producten. Zo kun je kiezen voor meergranen brood, volkoren crackers of volkoren pasta.
Echter is het minder verstandig om dit in combinatie met suikers te eten. Suikers geven weliswaar veel energie af, maar zijn niet bepaald gezond. Het is zonde om een meergranen boterham met chocoladepasta te eten voordat je gaat hardlopen.
Eiwitten
Ook is het verstandig om genoeg eiwitten te eten tijdens het ontbijt. Eiwitten helpen de spieren te herstellen tijdens en na de training. Je kunt eiwitten binnen krijgen door bijvoorbeeld eieren, melk of kwark te eten. Wanneer je kiest voor kwark, kun je hier cruesli bij doen. Zo krijg je ook koolhydraten binnen.
Vezels
Een vezelrijk ontbijt is altijd een verstandige keuze. Vezels zijn belangrijk voor de werking van onze darmen. Ook zorgen ze ervoor dat we in de loop van de dag minder honger hebben, omdat de vezels in onze maag uitzetten.
Wat als je wel gaat hardlopen zonder ontbijt?
Misschien vraag je je toch nog af wat er gebeurd als je wel gaat hardlopen zonder ontbijt. Hardlopen op een lage maag is niet gevaarlijk, maar je bereikt er niet zo veel mee. Je hebt kunnen lezen dat je niet meer vet verliest wanneer je gaat hardlopen zonder een ontbijt.
Ook zal je de training veel moeilijk kunnen uithouden. Ons lichaam heeft namelijk voedingsstoffen nodig om tijdens een work-out goed te kunnen functioneren. Je zult dus merken dat het uithoudingsvermogen fors minder is wanneer je geen ontbijt hebt gegeten.
In het ergste geval zouden er wel complicaties kunnen optreden wanneer je gaat hardlopen zonder ontbijt. Dit is per persoon anders, maar het zou kunnen dat je flauw valt tijdens het hardlopen. Dat is een teken dat het lichaam echt voedingsstoffen nodig heeft om deze inspanning te kunnen volhouden.
Daarom raden we je aan om altijd goed te ontbijten voor het hardlopen. Mocht je hier nog vragen of hebben, of wel nuchter willen hardlopen, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts.