fbpx
fitness meester logo

Hardlopen met een plastic zak. Verbrand je dan echt meer vet?

Hardlopen met plastic zak

Je ziet het sommige mensen wel eens doen: hardlopen met een plastic zak over hun lichaam. Ze beweren dat je hier extra veel van zou afvallen. Dit komt volgens hen omdat je meer gaat zweten, en daardoor dus meer vocht verliest. Uiteindelijk weeg je dan ook minder op de weegschaal. Maar hoe zit dat nou? Verbrand je echt meer vet als je gaat hardlopen met een plastic zak?


Afvallen

Eigenlijk is afvallen niet zo ingewikkeld. Simpel gezegd zul je meer calorieën moeten verbranden dan het aantal dat je binnen krijgt. Je lichaam gaat dan namelijk lichaamsvet verbranden, omdat het geen energie meer uit voeding kan halen.

Afvallen draait dus om minder calorieën binnen krijgen dan dat je verbrand. Maar het is ook belangrijk dat deze calorieën uit de juiste voedingsstoffen worden gehaald. Hoe beter de voedingsstoffen zijn, hoe sneller je afvalt. Daarbij is het ook nog eens belangrijk voor de functies in je lichaam om de juiste en gezondste voedingsstoffen binnen te krijgen.


Helpt hardlopen met een plastic zak om meer af te vallen?

Je kunt afvallen door meer energie te verbruiken dan dat je binnen krijgt. De energie die je dan verbrand is vet of spieren. Het ligt aan de voedingsstoffen die je wél binnen krijgt of je vet verbrand of spieren verbrand (je krijgt dan niet genoeg eiwitten binnen).

Vochtverlies is ook gewichtsverlies. Maar is dit wel het gewichtsverlies dat je wilt als je slanker wil worden? Op korte termijn kan het een oplossing zijn als je binnen een bepaalde gewichtsklasse moet komen. Toch heeft het op lange termijn helemaal geen nut om te gaan hardlopen met een plastic zak. Je gaat er namelijk echt niet meer energie door verbranden.

Sterker nog: hardlopen met een plastic zak werkt alleen maar prestatie verlagend.

Hoe werkt dat dan? Door de plastic zak wordt je lichaam een stuk warmer. Dat komt niet doordat je verbranding omhoog gaat, maar omdat de warmte die van je lichaam afkomt niet meer makkelijk weg kan. De warmte zit namelijk opgesloten in de plastic zak. Je lichaam wordt warmer, en probeert zichzelf af te koelen door te zweten. Zweet is namelijk de verkoeling van ons lichaam.

Onderzoek (bij wielrenners) heeft bewezen dat een duursport beter vol te houden is wanneer de kerntemperatuur niet al te hoog wordt. Daarnaast zorgt 3% vochtverlies al zeker voor 10% energieverlies. En je kunt waarschijnlijk zelf ook al raden dat minder energie ook zorgt voor een mindere prestatie.

Een zware inspanning op het gebied van duursport zorgt al snel voor een vochtverlies van gemiddeld 5%. En dat is dan zonder plastic zak om je lichaam. Mocht je wel gaan hardlopen met een plastic zak, loop je kans op hittestuwing. De warmte kan dan niet weg, en de kans op oververhitting wordt steeds groter. Je raak verder ook nog eens belangrijke mineralen en sportelementen kwijt, wat de kans op krampen verhoogt. Ons lichaam gebruikt vocht ook voor de demping van de klappen tijdens het hardlopen en het spoelen van onze nieren.

Hardlopen met een plastic zak heeft dus helemaal geen nut als je extra veel vet wilt verbranden. Sterker nog, het brengt alleen maar een hele hoop nadelen met zich mee.


Waarom gaan mensen nog steeds dan hardlopen met een plastic zak?

Hardlopen met een plastic zak om je lichaam kan in sommige gevallen toch wel voordelig uitpakken. En dat is in het geval van vechtsporters zo. Een vechtsporter heeft voordeel bij een een laag lichaamsgewicht. Hoe lichter een vechtsporter is, hoe flexibeler en behendiger hij is.

Vechtsporters zullen voor een wedstrijd dus proberen zo veel mogelijk vocht te verliezen, om zo licht mogelijk te zijn. Zo hebben zij een voordeel in de wedstrijd.

Mensen die willen afvallen, heb dit concept vervolgens overgenomen. Maar het verschil is met de vechtsporters is dat zij er van uit gaan dat je hierdoor meer vet verliest. Dat is dus niet zo. Je verliest alleen meer vocht. En eigenlijk is dat ook nog eens helemaal zo gezond.


Tips om af te vallen die wél werken

Ben je benieuwd naar hoe je wél kunt afvallen? Er zijn genoeg manieren op om een gezonde manier af te vallen. Het is belangrijk dat je een methode gebruikt die voor de lange termijn werkt.

Zo werken de meeste diëten alleen voor op de korte termijn. Neem bijvoorbeeld een dieet waarbij je geen suiker of vet meer mag eten. Hoelang is dat nou vol te houden? Een aantal weken of maanden, maar niet je hele leven. Dat betekent dat je ook maar een paar weken zult afvallen. Hierna val je weer terug in je oude eetgewoonte waardoor het oude gewicht weer terug zal komen.

Intermittent fasting

Maak dus gebruik van een methode die lang vol te houden is. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor intermittent fasting. Bij intermittent fasting mag je eten en drinken wat je wilt. Alleen zijn er maar bepaalde periodes waarbinnen je dit mag doen. Het 16/8 schema is het bekendste. Je mag met dit schema maar 8 uur per dag eten, en moet 16 uur per dag vasten. Dat klinkt erg zwaar, maar dat is het niet. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds te eten. In dit geval sla je het ontbijt dus over.

Nóg meer tips

Er zijn daarnaast nog tal van andere manieren om op een gezonde manier af te vallen. De belangrijkste gaan we hieronder op een rijtje zetten:

  • Drink geen frisdrank meer. In frisdrank zitten ontzettend veel calorieën, welke je hongergevoel niet eens wegnemen. Dubbel zonde dus!
  • Ga 1 tot 2 keer per week extra sporten. Hoe meer energie je verbrand, hoe meer je afvalt. Iedere extra beweging, is een extra stap in de goede richting.
  • Drink overdag veel water. Zolang je maag gevuld is met water, heb je ook geen hongergevoel. Je eet dan dus ook een stuk minder.
  • Eet veel vezelrijke recepten. Vezels zetten uit in de maag waardoor je maag een stuk gevulder is. In de meeste plantaardige (en volkoren) producten, zoals fruit en groente, zitten veel vezels.

Hardlopen met een plastic zak heeft geen nut..
Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.