Creatine is een van de meest gebruikte sportsupplementen door krachtsporters en bodybuilders. Je kunt zelfs in bijna iedere sportschool creatine kopen. Over ieder supplement gaan veel fabels en feiten rond over mogelijke bijwerkingen. Ook bij creatine. Hier wordt namelijk beweerd dat creatine haaruitval stimuleert. Maar is dat wel zo? Word je kaal van creatine?
Word je kaal van creatine?
Er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen creatine en haaruitval. Deze onderzoeken zeggen allemaal net wat anders, maar over het algemeen is het duidelijk dat je niet kaal word van creatine.
Het is niet 100% uitgesloten dat creatine geen effect heeft op haaruitval, maar bij normaal gebruik is de kans erg klein. Er is tot nu toe maar één onderzoek waarin creatine indirect als oorzaak wordt gezien voor haaruitval. Een grotere oorzaak (wat uit meerdere onderzoeken is gebleken) is de erfelijke aanleg voor haaruitval. Creatine speelt dus geen rol bij haaruitval. Het is wel aan te raden om maximaal 5 gram creatine per dag te gebruiken. Dit is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Hoe werkt creatine?
Wanneer je begint met een krachttraining, zal je lichaam eerst de verbranding op gang moeten zetten, wat ongeveer tussen de 6 en 8 seconden duurt. Hiervoor gebruikt je lichaam creatine. Het is namelijk een lichaamseigen stof die je lichaam ook uit voeding haalt. Creatine zit bijvoorbeeld in vlees.
Door creatine als sportsupplement te nemen, kan je lichaam de verbranding sneller op gang brengen. Zo kun je een oefening dus met veel meer kracht en energie beginnen. Uiteindelijk zorgt dat dus voor extra spiergroei.
Waarom creatine gebruiken?
Creatine geeft extra energie in de eerste seconden van je krachttraining. Hierdoor kun je met meer gewicht trainen, en ook een oefening langer volhouden. Je zult een veel beter resultaat in de sportschool behalen, en dat stimuleert de spiergroei op een positieve manier. Dit is precies de reden waarom krachtsporters dagelijks creatine nemen. Ook tijdens het droog trainen is creatine een populair supplement.
Voor de duursport heeft creatine nauwelijks effect, en daarom is het ook niet aangeraden om het alleen daarvoor te gebruiken. Wanneer je wilt afvallen, kan het ook erg slim zijn om creatine te gebruiken, omdat je meer energie verbrand tijdens een training. Doe dit dan wel in combinatie met krachttraining.
Hoe word je kaal?
Het is normaal dat een mens per dag gemiddeld 50 tot 100 haren verliest. Op het moment dat je meer dan deze hoeveelheid haren verliest, heb je een grote kans dat je kaal wordt. Dit overkomt vooral mannen, en kan op iedere leeftijd voorkomen.
Wanneer je ouders of grootouders al op jonge leeftijd kaal worden, is de kans erg groot dat jij dat ook wordt. Dit komt puur door de erfelijkheid, in dit geval ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Hierbij gaat het om een erfelijke gevoeligheid voor het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Je kunt hier niks aan doen, en het veranderen is ook onmogelijk.
Wanneer je een verhoogde aanwezigheid DHT in je lichaam hebt, kunnen dit de gevolgen zijn:
- Je haren worden dunner doordat DHT de anagene groeifase verkort.
- Er vallen meer haren uit doordat DHT het aantal haren in de telogene uitval-fase verhoogt.
- Je haarwortels gaan kapot doordat DHT deze verschrompelt.
Waarom wordt haaruitval en creatine met elkaar gelinkt?
Van creatine krijg je geen haaruitval. Er is maar 1 onderzoek geweest (in 2017) dat concludeerde dat er mogelijk een verband is tussen haaruitval en creatine, maar de werkelijke oorzaak lag bij de erfelijkheid.
Doordat creatine de hoeveelheid DHT in je lichaam verhoogt, kun je dus eerder kaal worden wanneer je hier ook erfelijk voor aangelegd bent.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken voor haaruitval, maar wanneer veel van jouw familieleden al op jonge leeftijd met haaruitval te maken hebben, is het verstandig om niet te veel (maximaal 5 gram per dag) en te lang creatine te gebruiken.
De beste creatine?
De meeste krachtsporters gebruiken creatine monohydraat, omdat je hierdoor nóg sneller je krachttraining kunt beginnen. Creatine kun je in veel sport- en fitnesswinkels kopen, maar je kunt het ook online bestellen.
Zo verkopen Body & Fit en MyProtein beide erg effectieve creatine. Body & Fit heeft een eigen creatine-formule ontwikkeld, genaamd Creapure. MyProtein verkoopt de standaard en meest gebruikte formule; Creatine Monohydraat.
Zijn er andere nadelen aan creatine?
Bijwerkingen van creatine zijn voor iedereen anders, omdat iedereen ander op een sportsupplement kan reageren. Het is algemeen bekend dat wanneer je start met creatine, je in het begin ongeveer 0,5 tot 1 kilo aankomt. Dit komt doordat creatine vocht vast houd in je spieren. Op het moment dat je stopt met het gebruik van creatine, verlies je dit gewicht gewoon weer. Het vocht wordt dan via de urine afgevoerd.
Andere bijwerkingen die sommige creatine gebruikers kunnen ervaren zijn darm- en maagklachten. Dit is echter maar bij een erg klein deel van de gebruikers vastgesteld. Ook zijn er studies gedaan naar het negatieve effect van creatine op de nieren, al is hier echter nog geen hard bewijs voor.
Het is belangrijk om jezelf te houden aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid creatine. Dit is vaak 5 gram creatine per dag. Op iedere verpakking creatine staat dit vermeld. Mocht je meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid nemen, vergroot je de kans op het ervaren van negatieve bijwerkingen.
Twijfel je of je creatine moet gebruiken? Raadpleeg dan altijd een huisarts.
Lees ook:
Focus Fitness Jet 5 Loopband Review
Wanneer BCAA capsules innemen? Een simpel schema!
Droog Trainen Protocol Mannen Review
CBD olie en krachttraining. Goede combinatie?