fitness meester logo

Groeistrepen door fitness? Zo krijg je het weg!

Groeistrepen door fitness krijgen is een veelvoorkomend probleem onder krachtsporters. Voor veel mensen is het een vervelende ontdekking wanneer ze erachter komen dat ze last hebben van deze groeistrepen. Er zijn echter meerdere redenen waarom je last zou kunnen krijgen van striemen wanneer je aan fitness doet. Gelukkig zijn er een aantal methodes die kunnen voorkomen dat je last krijgt an groeistrepen. Ook kun je, wanneer je al groeistrepen hebt, de zichtbaarheid verminderen door een aantal methodes te gebruiken. In dit artikel zal ik beschrijven waardoor je groeistrepen krijgt en wat je kunt doen om dit te verhelpen. Ook leg ik uit hoe je de kans zo klein mogelijk maakt om last te krijgen van groeistrepen wanneer je aan fitness doet!


Waarom krijg je groeistrepen door fitness?

Groeistrepen, ook wel striae of striemen genoemd, kan iedereen krijgen. Er zijn een aantal oorzaken die er voor kunnen zorgen dat deze groeistrepen zichtbaar worden. De belangrijkste oorzaak is dat het lichaam te snel groeit. Dit kan komen doordat iemand snel aankomt in de vorm van lichaamsvet, of doordat de spieren te snel groeien. Dit tweede gebeurd vooral bij sporters die vaak in de sportschool en gym te vinden zijn. Ook veel pubers hebben last van groeistrepen, omdat ze in de pubertijd een groeispurt doormaken.

Wanneer het lichaam groeit, groeit alles mee. Stel dat de botten en spieren groeien, zal ook de huid mee moeten groeien. Op het moment dat het lichaam echter sneller groeit dan de huid, zul je last kunnen krijgen van groeistrepen. Deze groeistrepen zijn het gevolg van een te snelle groei van het lichaam waarbij de huid niet snel genoeg meegroeit.

Iemand die een niet-elastische huid heeft, heeft vaker last van groeistrepen. Deze groeistrepen kunnen in dat geval het gevolg zijn van een huid die een tekort aan bepaalde vitamines heeft. Er zijn gelukkig manieren waarop je de kans op groeistrepen verkleind.


Hoe kun je groeistriemen voorkomen?

Het krijgen van groeistrepen wordt dus vaak veroorzaakt door de huid die niet snel genoeg mee groeit. Er zijn gelukkig manieren waarop je de kans op het krijgen van groeistrepen kunt verkleinen. Het allerbelangrijkste is dat je zorgt voor een gezonde huid. Dit kan op verschillende manieren.

Zorg voor een gezond dieet

Een gezond dieet is de basis van een gezonde huid. Eet gevarieerd om genoeg van de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Let er hierbij goed op dat je voldoende micro-voedingsstoffen binnen krijgt. Dit zijn onder andere vitamines (voor de huid zijn vitamine A en vitamine E belangrijk), zink en anti-oxidanten. Vooral de anti-oxidanten, welke veel in fruit te vinden zijn, houden je huid gezond. Op deze manier kan je huid zichzelf sneller aanpassen aan veranderingen.

Houd je huid elastisch en gehydrateerd

Wanneer je huid droog is, kan deze moeilijk meegroeien met je spieren. Op deze manier ontstaan er groeistrepen na het sporten. Zorg er dan ook voor dat je je huid hydrateert en elastisch houd door middel van een moisturizer. Gebruik hiervoor een huidcrème die de juiste ingrediënten als vitamine A, vitamine E en cacaoboter bevat.

Er zijn verschillende aanbieders van deze crèmes. Holland & Barrett verkoopt verschillende huidcrèmes die zorgen voor een gehydrateerde en elastische huid. Zo verkopen ze ook een huidcrème die de huid beschermd tegen de vorming van littekenweefsel. Dit komt doordat dat crème vol vitamine E zit, wat een antioxidatieve werking heeft.

Je huid insmeren met deze crème kan helpen met het voorkomen van groeistrepen door fitness. Dat heeft deze crème bij mij in ieder geval wel gedaan!Groeistrepen zalf

Wat te doen tegen groeistrepen?

Helaas heb ik zelf ook al enige tijd last van groeistrepen door fitness. Er zijn veel bedrijven die beweren striemen te kunnen verwijderen. Maar helaas is het niet zo makkelijk. Groeistrepen gaan namelijk nooit meer weg. Ze zullen voor altijd als een litteken op je lichaam zichtbaar zijn.

Er zijn gelukkig wel manieren waarop je de zichtbaarheid van de groeistrepen kunt verminderen. Soms werkt dit echter zo goed, dat je de groeistrepen bijna niet meer ziet. Iedereen heeft een andere huid, en daarom zullen sommige tips wel werken, en andere niet. Je doet er dus goed aan om verschillende methodes uit te proberen om erachter te komen wat er voor jouw huid werkt.

Het is vooral belangrijk om bovenstaande tips op te volgen wanneer je groeistrepen begint te krijgen. Een gezond voedingspatroon en verzorgde huid is erg belangrijk om de groeistrepen minder zichtbaar te maken.

Crème tegen groeistrepen door fitness

Er bestaan ook speciale crèmes die de zichtbaarheid van groeistrepen verminderen. Deze crème heeft een herstellende werking en beschermd en verstevigd de huid tegen groeistrepen. De stoffen in de zalf stimuleren de bloedsomloop waardoor de afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

De crème van Holland & Barrett bevat een speciaal ingrediënt (Schotse Distelextract) dat een verstevigende en hydraterende werking heeft. Het stimuleert de celvernieuwing en beschermd het collageen. De antioxidanten in deze crème beschermen de huid tegen de ontwikkeling van nieuwe groeistriemen.


Cosmetisch chirurg

Mochten bovenstaande tips je niet helpen, heb je ook nog de mogelijkheid om naar een cosmetisch chirurg te gaan. Door middel van een laser, peeling of microneedling zouden zij de striemen kunnen verwijderen. Houd er echter rekening mee dat de striemen nooit helemaal zullen verdwijnen. Het zijn namelijk littekens, die niet zomaar weggaan. Mocht je een cosmetische behandeling overwegen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Het belangrijkste is dat je de groeistrepen accepteert. Ze zijn onderdeel van je lichaam, en dat is helemaal niet erg. Er zijn heel veel mensen die last hebben van groeistrepen. Het hoort nu eenmaal bij ons lichaam. Daarbij zullen groeistrepen in het begin erg aanwezig zijn, maar na een poos niet meer opvallen doordat ze langzamerhand vervagen.


Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met groeistrepen door fitness. Heb jij hier last van? En wat doe je om ervoor te zorgen dat ze zo onzichtbaar mogelijk worden? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook:

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.