fbpx
fitness meester logo

Goede voornemens sporten volhouden? Tips en tricks!

goede voornemens sporten

Het jaar is al weer bijna voorbij. Dat betekent oliebollen, champagne en goede voornemens. Helaas verdwijnen veel van deze goede voornemens na enkele weken al weer in de prullenbak. Dat is ook te zien wanneer de golf aan sporters in de sportschool in februari weer langzaam verdwijnt. Maar hoe hou je goede voornemens voor sporten nou vol? Wij hebben voor jou de beste tips en tricks!


Goede voornemens volhouden. Waarom is dat zo moeilijk?

Wanneer het einde van het jaar nadert, stellen veel mensen zich goede voornemens voor het komende jaar. Stoppen met roken, minder alcohol drinken, vaker langsgaan bij je oma en meer sporten. Het zijn voornemens die we ieder jaar weer langs horen komen. Toch houd maar een heel klein deel van de mensen die goede voornemens stelt het vol. Hoe komt dat eigenlijk? Het is vaak een combinatie tussen gewenning en motivatie.

De gestelde doelen zijn te groot en te vaag

Veel doelen die mensen stellen zijn simpelweg te groot en te vaag. Het is erg lastig om in een keer een bepaald doel te halen. Mensen stellen vaak te grote goede voornemens, zoals miljonair worden. Of een gespierd lichaam krijgen. Echter heeft het vaak wel een reden dat het in het verleden niet gelukt is. Daarom is de kans klein dat het vanaf 1 januari wel ineens zou lukken. Het is dus beter om kleinere doelen te stellen, en deze vervolgens op te schalen.

Ook zijn veel goede voornemens erg vaag. Een doel als ‘in 2021 wil ik gaan afvallen’ is te vaag en niet meetbaar. Hoeveel wil je afvallen? Wil je daar een jaar over doen? Hoe wil je dat doen?

Gewenning aan oude gewoontes

Je bent al een hele tijd gewend aan een slechte gewoonte, en het is niet makkelijk om dat ineens te veranderen. Wanneer je besluit om vanaf 1 januari een gewoonte niet meer uit te voeren, noemen we dat ‘cold turkey’. Dat betekent dat je een gewoonte in één keer veranderd. Voor veel mensen is dat niet de juiste manier. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om iets wat je altijd hebt gedaan, ineens te veranderen.

Daarom zou je het ook stapje voor stapje kunnen doen, zodat je lichaam niet zo veel merkt van de verandering. Hier gaan we verder in dit artikel dieper op in.

Motivatie

goede voornemens sporten
‘Vanavond wordt écht mijn laatste oliebol…’

Het is voor veel mensen een mooi moment om een betere versie van zichzelf te zijn wanneer het nieuwe jaar is aangebroken. ‘New year, new me’ hoor je ook wel eens. De motivatie is op dat moment nog hoog, maar na enkele weken is deze motivatie weggezakt. Die nieuwe gewoonte blijkt ineens helemaal niet zo leuk te zijn. Het is zelfs vaak moeilijk om vol te houden. Dit leid tot een gebrek aan motivatie, waardoor mensen besluiten hun goede voornemens te laten varen.


Goede voornemens sporten volhouden

Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop jij je sportieve goede voornemens kunt volhouden. Goede voornemens voor sporten worden vaak niet behaald, maar met onderstaande tips moet het jou zeker gaan lukken.

Stel haalbare en duidelijke doelen

Zoals gezegd zijn veel gestelde doelen te groot. Ga dus op zoek naar een doel dat bij jou past, en dat je kunt volhouden. Wanneer je nooit sport, is een doel als ‘3 keer per week sporten’ veel te groot. Het past ook niet bij je huidige levensstijl. Het is beter om als doel te stellen in januari 1 keer per week te gaan sporten, en dit op te bouwen naar 2 keer per week in februari. Wanneer dit goed gaat, kun je het opschalen naar 3 keer per week sporten vanaf maart.

Zorg er ook voor dat de goede voornemen die je stelt duidelijk is. In plaats van dat je het goede voornemen ‘afvallen’, kun je beter zeggen: “vanaf 2 januari 2021 wil ik in 3 maanden tijd 7 kilo afvallen door 4 keer per week sporten en intermittent fasting te volgen”.

Houd het langer vol (met tegenzin)

In het begin zal je tegenzin hebben wanneer je bezig bent met je goede voornemens. Dit komt doordat je jezelf vooral focust op de zware weg naar je doel toe. Wanneer je wil gaan hardlopen, zal je brein zich vooral herinneren dat het zwaar is. Hierdoor heb je geen zin om te gaan hardlopen. Echter krijg je wanneer je een hardlooptraining hebt gedaan altijd een geluksgevoel. Helaas houd ons brein hier geen rekening mee.

Het duurt even voordat ons brein dit geluksgevoel ook gaan associëren met hardlopen. Je zult het dus gewoon met tegenzin moeten volhouden, zodat het brein uiteindelijk went aan de nieuwe gewoonte. Het zal dan na verloop van tijd ook niet meer vervelend worden om te gaan hardlopen.

Maak gebruik van een coach

Een coach kan een extra stok achter de deur zijn om de goede voornemens vol te houden. Door een coach te nemen ‘verplicht’ je jezelf om te gaan sporten op de afgesproken momenten. Ook wil je de coach niet teleurstellen, waardoor de kans klein is dat je een afspraak zult afzeggen.

goede voornemens sporten volhouden

Je zou bijvoorbeeld bij de lokale sportschool een personal coach in de arm kunnen nemen, of mee kunnen doen aan groepslessen. Wanneer je voor groepslessen gaat, kun je het beste een abonnement afsluiten. Zo maak je het moeilijker voor jezelf om niet aan een groepsles mee te doen.

Nu je weet hoe jij voor het nieuwe jaar je goede voornemens voor sporten gaat volhouden, kunnen we nog maar één ding doen. En dat is jou een fantastisch, sportief en gezond nieuw jaar wensen. Maak er een jaar van om niet te vergeten en zorg ervoor dat je er zo veel mogelijk uit haalt.

Wil je meer over goede voornemens weten?

Luister anders eens naar onderstaande podcast. Ondernemer Tonny Loorbach en psycholoog Albert Sonnevelt praten in hun podcast ‘De Psychologie van Succes’ over waarom goede voornemens niet werken en wat je kunt doen om ze wél te laten werken.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.