fbpx
fitness meester logo

Is gember kurkuma thee gezond? Dit zijn de gezondheidsvoordelen!

gember kurkuma thee gezond

Is gember kurkuma thee gezond? Veel mensen spreken vol lof over de werking en gezondheidsvoordelen van kurkuma en gember. Het belangrijkste voordeel zou zijn dat het goed is voor de darmen en spijsvertering. Maar wat is daar nu allemaal van waar? En zijn er ook andere gezondheidsvoordelen die kurkuma en gember met zich meebrengen?


Gezondheidsvoordelen kurkuma

Laten we eens gaan kijken naar de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Dan is het een stuk makkelijker om te bepalen of gember kurkuma thee gezond is.

kurkuma

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat kurkuma volgens velen erg gezond voor het lichaam zou zijn. Steeds meer mensen gebruiken daarom kurkuma om zijn gezonde werking. De stof die in kurkuma zit, curcumine, zorgt ervoor dat kurkuma zo gezond is. Maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen?

Betere spijsvertering

Kurkuma is goed voor de spijsvertering. We hebben minder last van darmklachten of buikpijn wanneer we genoeg kurkuma binnen krijgen. Dit is ook een bekend gezondheidsvoordeel van gember. Gember helpt namelijk ook voor een betere stoelgang.

Goed voor de weerstand

Ook vertellen mensen dat kurkuma goed voor de weerstand zou zijn. Wanneer je kurkuma eet of drinkt wanneer je verkouden begint te worden, heb je een grotere kans dat je uiteindelijk minder last van de verkoudheid krijgt. Voel je een griepje aankomen? Kurkuma gember thee dus!

Andere gezondheidsvoordelen van kurkuma

Naast bovenstaande punten kent kurkuma nog meer gezondheidsvoordelen.

 • Kurkuma zou goed voor de gewrichten zijn. Wanneer je soepelere gewrichten wilt, zou je hier dus kurkuma voor kunnen gebruiken.
 • Lager cholesterolgehalte in het bloed.

Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan of kurkuma ook een rol speelt voor onderstaande gezondheidsvoordelen:

 • Ontstekingen
 • Leveraandoeningen
 • Kanker
 • Depressies
 • Ziekte van Alzheimer
 • Vorming van plaques (dit zijn schadelijke eiwitneerslagen in de hersenen)

Het is dus nog niet zeker welke rol kurkuma hierbij speelt. Op dit moment wordt er nog volop onderzoek gedaan, al lijken de resultaten uit de onderzoeken veelbelovend.


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gember?

Niet alleen kurkuma, maar ook gember brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Gember zit boordevol vitamine C, vitamine B, magnesium, kalium en calcium. Maar ook medicinale stoffen als zingibain, zingibereen, zingiberolen, lineol, gingerol en shogaol zitten in gember.

gember

Al deze stoffen zijn goed voor ons lichaam wanneer we ze in de juiste mate binnen krijgen. Je kunt last krijgen van bijwerkingen wanneer je te veel gember binnen krijgt, al is het lastig om te veel gember binnen te krijgen wanneer je hier thee van zet.

Vermindering van maagklachten

Wanneer je vaak last hebt van maagproblemen zou gember de oplossing kunnen zijn. Gember helpt namelijk tegen buikpijn, darmkrampen en diarree. Het zorgt er namelijk voor dat je meer speeksel en spijsverteringssappen produceert waardoor voeding beter verteert wordt.

Helpt tegen (ochtend)misselijkheid

Veel mensen die vaak last hebben van misselijkheid hebben baat bij gember. Zo kunnen zwangere vrouwen of mensen die een kankerbehandeling hebben gehad gember gebruiken om minder last van misselijkheid te hebben. Ook wanneer je last van misselijkheid in de ochtend hebt, kan gember de oplossing zijn.

Verbetert het immuunsysteem

Gember verbetert het immuunsysteem. Wanneer je een verkoudheid voelt opkomen zou gember de verkoudheid de kop in kunnen drukken. Dit komt door de antibacteriële en antivirale werking. Hierdoor helpt gember ook tegen griep en andere ziektes. Gember werkt ook tegen ontstekingen van de dikke en dunne darm.

Andere gezondheidsvoordelen

Dit zijn natuurlijk niet de enige gezondheidsvoordelen van gember. Er zijn namelijk nog tal van andere voordelen die gember met zich meebrengt.

 • Gember versnelt het metabolisme, waardoor je sneller en makkelijker kunt afvallen door gember te eten/drinken.
 • Mensen die last hebben van artrose of migraine kunnen baat hebben bij gember. Gember werkt namelijk pijnstillend.
 • Er zijn onderzoeken bezig die onderzoeken wat de rol van gember is bij kanker. Gember zou misschien kunnen helpen tegen de vorming van kankercellen.
 • Gember verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Gember is een natuurlijke bloedverdunner.
 • De bloedsomloop wordt verbetert door gember.
 • Het vermindert de klachten bij diabetes.

Afvallen door kurkuma thee

Nu schijn je ook te kunnen afvallen door kurkuma binnen te krijgen. Kun je dan ook afvallen door simpelweg kurkuma thee te drinken? Ja en nee.

Er is onderzoek geweest dat is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition. Hierin stond dat de curcumine de ontwikkeling van angiogenese in het vetweefsel onderdrukt. Uiteindelijk is dat hetgeen dat voor een lager vetpercentage in het lichaam zorgt. Zo wordt gewichtstoename voorkomen.

Kurkuma helpt dus met het afvallen. Maar ga er niet vanuit dat je vanzelf afvalt wanneer je genoeg kurkuma binnen krijgt. Helaas werkt het niet op die manier.


Gember kurkuma thee gezond? Zo maak je het (met zwarte peper)!

Het is niet makkelijk om in al je gerechten kurkuma of gember te verwerken. Daarom kun je het beste thee maken van kurkuma en gember. Dit is de makkelijkste manier om de gezonde stoffen uit deze groenten binnen te krijgen.

Om de opname van kurkuma tot 2000% te verhogen kun je een snufje zwarte peper aan de thee toevoegen. De piperine in peper zorgt er namelijk voor dat de kurkuma beter door het lichaam wordt opgenomen. Normaal gesproken wordt kurkuma namelijk lastig opgenomen door het lichaam.

kurkuma poeder
Is gember kurkuma thee gezond?

Hoe zet je thee met kurkuma en gember? Dat doe je zo:

 1. Snijd een aantal plakjes kurkuma en gember van ongeveer 4 mm.
 2. Gooi de plakjes in de theepot en voeg kokend water toe.
 3. Laat de thee ongeveer 5 minuten trekken, waarna je de thee kunt inschenken.
 4. Volgens voeg je een snufje zware peper toe aan de thee waarna je goed roert.

Heeft kurkuma thee ook bijwerkingen? In kurkuma thee zit niet veel curcumine. Je hoeft je daarom ook geen zorgen te maken over dat je last van bijwerkingen zult krijgen. Kurkuma is daarnaast ook niet giftig, en volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen zonder problemen voor 30 dagen lang per dag 1 gram kurkuma eten of drinken.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.