fbpx
fitness meester logo

Geen energie om te sporten? Wel met deze 8 tips!

Geen energie om te sporten

Iedereen heeft er wel eens last van: geen energie om te sporten. Of dat denken we in ieder geval. Want hebben we echt geen energie om te sporten, of hebben we juist geen zin? Wat het ook is, er zijn genoeg tips die ervoor kunnen zorgen dat je weer vol energie naar de sportschool loopt. Ook wanneer je geen zin hebt om te gaan sporten, of motivatie te kort komt, zijn er genoeg manieren om toch nog wat motivatie te krijgen.


Geen energie om te sporten?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer geen energie hebt om te gaan sporten. Bijvoorbeeld na een lange dag werken, een nachtje slecht slapen of wanneer je een kater hebt. Veel van deze problemen worden juíst opgelost door te gaan sporten. Wanneer je erg moe bent en zonder energie zit, kan beweging er juist voor zorgen dat je jezelf weer fit en energiek voelt. Het is daarom ook altijd een aanrader om toch te gaan sporten wanneer je hier eigenlijk geen energie voor hebt. Door weinig te sporten, krijg je namelijk weinig energie. In principe is het dus een probleem dat zichzelf in stand houdt.


Zo krijg je meer energie om te gaan sporten

Er zijn meerdere manieren om meer energie te krijgen zodat je kunt gaan sporten. Door deze oplossingen toe te passen is de kans groot dat je een stuk meer energie krijgt. Gebruik deze energie dus goed!

Eet de juiste voeding

De juiste voedingsstoffen kunnen voor meer energie zorgen. Dit zijn vaak langzame koolhydraten zoals volkoren pasta, maar ook eiwitten en gezonde vetten. Eet genoeg van deze voedingsstoffen. Dit is niet alleen goed voor je energielevel, maar ook voor je metabolisme en de werking van belangrijke organen.

Wanneer je het lastig vindt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je gebruik maken van een eetschema. Zo’n eetschema kun je zelf maken, maar ook laten maken wanneer je geen tijd of zin om zo’n eetschema te maken. Volgens ons is FitChef de beste Nederlandse aanbieder van eetschema’s. Zij maken persoonlijke eetschema’s op maat, welke geheel zijn aangepast aan jouw voorkeuren en wensen. Klik hier om zo’n voedingsschema op maat te laten maken!

Ongezonde voedingsstoffen zorgen er juist voor dat je minder energie krijgt. Denk hierbij aan snelle koolhydraten die vooral in fastfood zitten, maar ook aan producten vol geraffineerde suikers.

Stap onder de koude douche

Door onder een koude douche te stappen zal het energielevel van je lichaam door het dak schieten! Het is bewezen dat een koude douche voor meer energie kan zorgen. Natuurlijk is het even door de zure appel heen bijten, maar uiteindelijk zul je er veel positieve gevolgen aan overhouden. Een groot voorstander van koud douchen is Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman. Mocht je meer over hem en zijn koude-oefeningen willen lezen, dan kan dat op:
https://www.wimhofmethod.com/

Zorg voor genoeg nachtrust

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Te weinig slaap zorgt voor een gebrek aan energie.

Geen energie om te sporten

In onze slaap verwerken onze hersenen niet alleen alle gebeurtenissen van die dag, maar vinden er ook een hele boel andere belangrijke processen plaats. Denk aan de vernieuwing van cellen, het laten groeien van spieren, het bestrijden van ziektes en het herstellen van ons energielevel. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat veel van deze processen niet afgemaakt worden. Dit kan ervoor zorgen dat je overdag erg weinig energie hebt. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: slaap meer.

Zorg ervoor dat je minimaal 7 uur per nacht slaapt. Er zijn zelfs experts die zeggen dat de perfecte nachtrust pas bij 8 uur slaap wordt bereikt (bron).

Plan sportmomenten in

Sportmomenten inplannen kan ervoor zorgen dat je meer energie hebt om te gaan sporten. Als je weet dat je iedere maandag, dinsdag en vrijdag om 19.30 naar de sportschool gaat, kun je hier rekening mee houden. Je kunt zo de juiste voeding eten voordat je gaat sporten, maar ook rekening houden dat je geen andere zware activiteiten op dezelfde dag gaat ondernemen. Zo houd je dus genoeg energie over om te gaan sporten.


Geen zin om te sporten?

Natuurlijk is het heel normaal dat je soms een dag hebt waarop je écht geen zin hebt om te gaan sporten. Dat heeft iedereen wel eens. Maar het moet geen gewoonte worden. Zo zul je nooit een doel dat je gesteld hebt gaan bereiken.

Er zijn tal van redenen om iets niet te doen. Er voor kiezen om iets niet te doen, is altijd de makkelijkste keuze. Thuis op de bank blijven liggen is een stuk makkelijker dan naar de sportschool gaan. Onderstaande video gaat daar iets dieper op in.

Wanneer je geen zin hebt om te gaan sporten, is het nuttig om motivatie te vinden waardoor je wél wilt gaan. Er zijn tal van mogelijkheden om dat te doen. Hieronder zullen we een aantal van deze mogelijkheden benoemen.

Zoek een sportmaatje

Wanneer je een sportmaatje hebt, heb je altijd een stok achter de deur. Als je hebt afgesproken om samen te gaan sporten, zul je dit niet zomaar afzeggen. Door een sportmaatje te zoeken blijf je elkaar motiveren om te gaan, en is het ook nog eens een stuk gezelliger in de sportschool.

Met een sportmaatje kun je elkaar ook helpen om je gestelde doelen te bereiken. Elkaar bijsturen en motiveren wanneer het niet lukt is hier een belangrijk onderdeel in. Maar ook je successen samen vieren hoort hier bij.

Zorg voor variatie in de oefeningen

Steeds dezelfde oefeningen herhalen kan erg saai zijn. Op een gegeven moment zul je dan ook geen zin meer hebben om te gaan sporten. Het is simpelweg te saai geworden. Leer daarom ook eens nieuwe oefeningen die je zou kunnen uitvoeren in de sportschool. Op internet zijn genoeg oefeningen te vinden die je nog niet kent. Daarbij zorgt de variatie in oefeningen er ook nog eens voor dat spieren extra zullen groeien.

Plan je sportmomenten in

Ook wanneer je geen zin hebt om te sporten, kan een sportschema een uitkomst bieden. Door bepaalde dagen vast te leggen als sport-dagen, spreek je met jezelf af dat je op deze dagen gewoon gaat. Je kunt er zo ook rekening mee houden dat je geen andere activiteiten op deze sportmomenten plant. Het is dan gewoon een routine. Zorg ervoor dat je deze sportmomenten zwart op wit vastlegt, zodat je er niet meer onder uit kunt.

Zoek een sportmaatje

Bekijk motivatie filmpjes op YouTube

Het internet staat vol met motivatie. Op YouTube staan genoeg video’s vol motivatie om naar de sportschool te gaan. Door simpel te zoeken op ‘gym motivation’ of ‘sport motivatie’ kom je op tal van video’s uit die je motivatie geven om te gaan sporten. Bekijk een aantal van deze video’s wanneer je geen zin hebt om te sporten. Succes gegarandeerd!

Ga gewoon!

Geen zin om te sporten? Ga gewoon! Vaak is de eerste stap die je moet zetten om te gaan een lastige stap. Echter valt het allemaal wel mee wanneer je de stap hebt gezet om te gaan. Kleed jezelf om en ga gewoon met tegenzin naar de sportschool. Eenmaal begonnen, krijg je een stuk meer zin om te sporten. Het is een kwestie van mindset. Even die knop om, en je kunt er weer tegen aan!

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.