fitness meester logo

Focus Fitness Unit 6 Review – Home Gym

Deze Focus Fitness Unit 6 review helpt je hopelijk om een inschatting te kunnen maken of deze home gym wat voor jou is. Het is super fijn om thuis een homegym te hebben. Je kunt dan namelijk iedere spiergroep met verschillende oefeningen trainen zonder de deur uit te moeten. Dat was ook precies de reden dat ik de Focus Fitness Unit 6 kocht.

Ik besloot een review over dit krachtstation te schrijven om zo te kunnen delen wat ik van de Focus Fitness Unit 6 vind. Mocht je er zelf aan denken om de Focus Fitness Unit 6 te kopen, raad ik je aan om eerst mijn review te lezen. Hopelijk kan ik je helpen bij het maken van de juiste keuze!

Over de Focus Fitness Unit 6

Focus Fitness heeft al meerdere homegyms op de markt gebracht. De Focus Fitness Unit 6 is een opvolger van de Unit 2 en de Unit 4. Deze versie is een stuk uitgebreider dan zijn voorgangers.

De Focus Fitness Unit 6 wordt namelijk geleverd met 70kg aan gewichtsblokken. Door het katrollen systeem kun je echter tot 2 keer zo zwaar trainen: 140kg. Uiteindelijk kun je met deze 6 verschillende trainingsunits trainen:

unit 6 homegym
 • Boven Pulley
 • Onder Pulley
 • Leg Unit
 • Chest Press Unit
 • Butterfly Unit
 • Curl Bench
 • Pulley Station Unit

Met deze trainingsunits kun je alle spiergroepen trainen. Het is dus een veelzijdige thuis gym. In totaal zijn er dan ook 60 oefeningen mogelijk met de Unit 6. Dit komt doordat je de pulley’s kunt verstellen in 16 verschillende hoogtes. Hierdoor zijn er ontzettend veel combinaties mogelijk.

Wanneer je ook wat dumbbells koopt, hoef je dus in principe niet meer naar de sportschool. Je kunt dan namelijk zowat iedere oefening thuis uitvoeren.

Bijgeleverde accessoires

Er worden verschillende accessoires meegeleverd wanneer je deze homegym koopt. Dit zijn:

 • Lange Curl stang
 • Korte Lat Pulley
 • Enkel strap
 • 2x Single Grip
 • 70 kilogram aan gewicht

Specificaties van de Focus Fitness Unit 6

Het is verstandig om eerst naar de specificaties van een fitness apparaat te kijken voordat je hem koopt. Dat is dan ook wat ik heb gedaan. Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties weergegeven, zodat je een handig overzicht hebt.

MerkFocus Fitness
SoortUnit 6
Afmeting (L x B x H)149 x 102 x 198 cm
Gewicht136 kg
Aantal kilo’s inbegrepen70 kg
Minimum aantal oefeningen60
Zitvlak verstelbaarJa
Katrollen gelagerdJa

Reviews op andere websites

Er zijn ook andere websites waar gebruikers review hebben achtergelaten. Natuurlijk heb ik hier ook even naar gekeken voordat ik deze homegym zelf kocht. De score van de Unit 6 is erg hoog, zoals je hieronder kunt zien.

Kieskeurig logo8.3 / 10 (42+ beoordelingen)
Bol.com logo4.0 / 5 (37+ beoordelingen)
Betersport logo5 / 5 (23+ beoordelingen)

Mijn Focus Fitness Unit 6 Review

Het krachtapparaat kwam al na een dag binnen. De bezorger had me even geholpen om het naar de schuur te tillen, waarna een vriend van me langskwam om de Unit 6 mee in elkaar te zetten.

Het monteren van deze home gym kost aardig wat tijd. Op zich is dat niet raar, want het is een groot apparaat. Je zult ook geen enkele home gym vinden die je binnen een uurtje in elkaar hebt gezet. Het kostte mij ongeveer 4 uurtje werk om de Unit 6 samen met een vriend in elkaar te zetten.

De handleiding is echter zeer duidelijk. Het is voorzien van tekeningen waardoor het bijna niet mis kan gaan. Toen de Focus Fitness Unit 6 eenmaal stond kon ik niet wachten om hem uit te proberen.

Stabiel apparaat

Het viel me tijdens mijn eerste training al direct op dat het een zeer stabiel apparaat is. Ik had eigenlijk altijd het gevoel dat ik op een apparaat in de sportschool aan het trainen was. En dat was fijn, want bij een kracht unit voor thuis ben ik altijd een beetje bang dat het instabiel is. Gelukkig was dat dus helemaal niet zo het geval bij dit krachtapparaat.

Je merkt dus dat het apparaat van degelijke kwaliteit is. En dat vond ik opvallend voor een home gym in deze prijsklasse. Het is een van de wat goedkopere home gyms die je online kunt bestellen, en toch is dat niet te merken in de kwaliteit van het fitnessapparaat.

Veel oefeningen mogelijk

Met de Focus Fitness Unit 6 zijn ontzettend veel verschillende oefeningen mogelijk. Dat is misschien wel het allergrootste voordeel van deze home gym. Met een en hetzelfde apparaat kan ik mijn benen, biceps, triceps, borst, rug en schouders trainen. Daarbij kan ik ook nog eens genoeg oefeningen per spiergroep uitoefeningen, waardoor trainingen niet saai worden.

Een aantal oefeningen die je met de Focus Fitness Unit 6 kunt uitoefenen zijn:

 • Biceps Curl
 • Upright Row
 • Abdominal Crunch
 • Side Raises
 • Chest Flies
 • Back Flies
 • Lat Pulley
 • Shoulder Press
 • Chest Press
 • Leg Curl
 • Leg Extension
 • Triceps Push Down

En dit zijn maar 12 van de 60 oefeningen die je zou kunnen uitvoeren op deze home gym. Ik heb ze ondertussen nog niet alle 60 uitgevoerd, maar ben er wel zeker van dat 60 geen overdreven getal is.

Geschikt voor thuisgebruik?

Je zult wel genoeg ruimte moeten hebben wanneer je dit krachtstation wil gebruiken. Daarom besloot ik om de Focus Fitness Unit 6 in de schuur neer te zetten. Hij is niet opklapbaar en verplaatsbaar, dus hij zal altijd ruimte in beslag nemen. Echter vind ik persoonlijk ook niet dat je dat kunt verwachten voor zo’n apparaat.

Echter kun je wel bijna iedere oefening die je kunt bedenken met deze home gym uitvoeren. Een abonnement bij de sportschool is hiermee verleden tijd. Daarom vind ik de Focus Fitness Unit 6 zeker geschikt voor thuisgebruik.

Wat is er minder goed?

Het was helaas niet mogelijk om met 5 kilo te trainen. De lijnen van de katrollen lopen dan namelijk niet soepel terug. Dat staat ook zo in de handleiding vermeld; je kunt namelijk vanaf 10 kilo trainen. Een beetje raar dat ze dan wel een apart gewicht voor 5 kilo hebben toegevoegd. Afijn; bij 15 kilo lopen de lijnen soms ook nog niet helemaal strak. In het begin is dit iets erger omdat de lijnen nog moeten uitrekken. Dat is nu eenmaal normaal bij zulke kabels.

Voor mij was de lengte van het bankje precies goed, maar ik ben ongeveer 1.80 cm. Ik kan me voorstellen dat het bankje voor lange personen wat langer had mogen zijn.

Conclusie

Laat ik mijn review over de Focus Fitness Unit 6 afsluiten met een korte conclusie. Ik ben erg tevreden met deze homegym. Voornamelijk door de vele oefeningen die mogelijk zijn met dit apparaat. Ik kan iedere spiergroep trainen met dit apparaat, waardoor ik niet meer naar de sportschool hoef. Naast deze homegym heb ik namelijk ook wat verstelbare dumbbells gekocht, waardoor ik al mijn oefeningen thuis kan uitoefenen.

Er zitten enkele nadelen aan dit apparaat, maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen van dit apparaat. Daarbij gebruik ik de Unit 6 gemiddeld 5 keer per week, en ik mag dan ook niet klagen. Ik heb namelijk bijna nooit last van een van de nadelen.

Is de Focus Fitness Unit 6 een aanrader?

Eerlijk is eerlijk; voor deze prijs ga je geen beter trainingstoestel vinden dan de Focus Fitness Unit 6. Het is een compleet krachtstation waar je bijna iedere oefening mee kunt uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat je eigenlijk niet meer naar de sportschool hoeft.

Het in elkaar zetten van deze home gym is niet moeilijk, het kost echter wel wat tijd omdat het een groot apparaat is. Wanneer het apparaat eenmaal staat ga je hier veel plezier aan beleven. Ik train nu ongeveer 5 keer per week met dit apparaat, en heb het gevoel dat mijn trainingen effectiever zijn dan wanneer ik naar de sportschool ging op te trainen.

Voordelen

 • Ontzettend veel verschillende oefeningen mogelijk
 • Voordelige prijs
 • Stabiel en sterk apparaat

Nadelen

 • Kabel loopt niet strak bij 5 en 10 kilo
 • Bankje kan te kort zijn voor lange mensen

Wat zijn de alternatieven?

Misschien heb je na het lezen van mijn review het idee dat de Focus Fitness Unit 6 niks voor jou is. Iedereen heeft andere wensen en het kan zo zijn dat deze home gym jouw wensen niet vervult. Gelukkig zijn er ook nog alternatieven voor dit krachtstation van Focus fitness:

Beoordeling Focus Fitness Unit 6

Door Peter

Kwaliteit
Functies
Geschikt voor thuisgebruik
Prijs

Samenvatting

Het is een degelijk en stabiel apparaat met ontzettend veel verschillende oefeningen. Met de Focus Fitness Unit 6 hoef je niet meer naar de sportschool, waardoor hij zeker geschikt is voor thuisgebruik. Daarbij is de prijs ook helemaal niet slecht!

4.8
Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.