fitness meester logo

Focus Fitness Unit 4 Review – Home Gym

In deze Focus Fitness Unit 4 review wil ik je meer informatie geven over dit krachtapparaat en je vertellen wat mijn mening hier over is. Ik gebruik de Unit 4 nu al namelijk enkele maanden, en kan je precies vertellen hoe ik een training op dit apparaat ervaar.

Wanneer je dus van plan bent om dit apparaat te kopen, doe je er goed aan om eerst even mijn review over de Focus Fitness Unit 4 te lezen. Vervolgens zal het een stuk makkelijker zijn om de juiste keuze te kunnen maken.

Zelf besloot ik deze review te schrijven omdat ik graag met de buitenwereld wil delen wat ik van deze home gym vind. Hopelijk heb je wat aan mijn review!

Over de Focus Fitness Unit 4

Laat ik eerst wat meer achtergrondinformatie over de Unit 4 geven. Eerder had Focus Fitness al de Unit 2 en de Unit 6 uitgegeven. Met de Unit 4 zijn er meer oefeningen mogelijk dan bij de Unit 2, maar minder dan bij de Unit 6.

focus fitness homegym

Bij de Focus Fitness Unit 4 kun je minimaal 30 oefeningen doen. Met dit multistation kun je iedere spiergroep trainen. Denk aan de borst, rug, armen (biceps en triceps), benen, buik en schouders. Een multifunctioneel fitness apparaat dus!

Het is ook mogelijk om de Unit 4 nog uit te breiden wanneer je aan de huidige functies niet genoeg hebt. Zo kun je nog een gebogen lat pully trekstang, dubbele handgreep en triceps touwen bijkopen om meer oefeningen met de Unit 4 te kunnen uitvoeren.

Er is dus ontzettend veel mogelijk met dit apparaat. Dat is voor veel mensen een voordeel, omdat ze dan één apparaat hebben waar verschillende oefeningen mee uitgevoerd kunnen worden. Het scheelt dus een hoop geld om dit apparaat te kopen, in plaats van dat je verschillende apparaten zou aan moeten schaffen.

Meegeleverde accessoires

Er worden verschillende accessoires meegeleverd wanneer je deze homegym koopt. Deze accessoires maken het mogelijk om verschillende oefeningen uit te voeren, waardoor het apparaat dus veelzijdig te gebruiken is. Wanneer je de Unit 4 koopt, kun je het beste even kijken of je onderstaande accessoires meegeleverd hebt gekregen:

 • Korte Lat Pulley
 • Lange Lat Pulley
 • Enkel Strap
 • 2x Single Grip
 • 2x Lange Single Grip
 • 70 kg aan gewichtsblokken (door katrol-systeem gaat dit 2x, en wordt dit 140 kg tijdens de oefening)
 • Klokje met tijd, aantal oefeningen per set en calorieën.

Waarschijnlijk herken je de meeste accessoires uit de sportschool. Zo kun je met de korte lat pulley en lange lat pulley verschillende oefeningen voor schouders, rug en armen uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de single grip en lange single grip, waar je ook oefeningen voor de borst mee kunt doen. Standaard wordt er 70kg aan gewichtsblokken meegeleverd. Door het katrol systeem van de unit, wordt dit gewicht vermenigvuldig met 2. Je kunt dus in totaal voor 140kg aan oefeningen uitvoeren. Het klokje met tijd, aantal oefeningen per set en het aantal calorieën is vooral erg handig!

Focus Fitness Unit 4 specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de Unit 4. Het is verstandig om even goed naar de specificaties te kijken voordat je een fitnessapparaat kopen. Je komt er zo snel achter wat je kunt verwachten wanneer je het apparaat thuis ontvangt en komt niet voor verrassingen te staan.

Het is ook goed om even te vermelden dat je 2 jaar garantie krijgt op de onderdelen. Op het las en framewerk krijg je 10 jaar garantie. Mocht er dus iets kapot gaan, hoef je jezelf geen zorgen te maken over hoe dit wordt opgelost. Dat is een hele geruststelling, gezien het apparaat een flinke investering kan zijn.

MerkFocus Fitness
SoortUnit 4
Afmeting (L x B x H)178 x 107 x 210 cm
Gewicht133 kg
Aantal kilo’s inbegrepen70 kg
Minimum aantal oefeningen30
Zitvlak verstelbaarJa
Katrollen gelagerdJa

Andere reviews over de Focus Fitness Unit 4

Natuurlijk zijn er op het internet ook andere reviews te vinden over de Focus Fitness Unit 4. Ik ben op zoek gegaan naar deze reviews en heb de score van de Focus Fitness home gym hieronder weergegeven. Zoals je ziet wordt de Unit 4 over het algemeen erg goed beoordeeld! Toen ik de andere ervaringen las, werd me vooral duidelijk dat iedereen erg te spreken was over de veelzijdigheid van de home gym Unit 4. Dit maakte mij dan ook erg nieuwsgierig om het apparaat zelf te gebruiken, en kon niet wachten totdat het thuis afgeleverd zou worden!

Kieskeurig logo8.3 / 10 (3+ beoordelingen)
Bol.com logo4.0 / 5 (13+ beoordelingen)
Betersport logo5 / 5 (12+ beoordelingen)

Mijn ervaring met de Focus Fitness Unit 4

Toen ik dit product had besteld werd hij een dag later al thuis afgeleverd door Betersport. En daar was ik erg blij mee. De verpakking was erg zwaar, maar gelukkig hielp de koerier mij met het tillen van de onderdelen. Toen alles in de schuur lag, ben ik de Focus Fitness Unit 4 in elkaar gaan zetten. Normaal gesproken vind ik dit altijd erg leuk, omdat ik dan lekker met mijn handen bezig kan zijn.

Het in elkaar zetten van de fitness home gym was niet moeilijk. Er wordt een handleiding met duidelijke plaatjes meegeleverd. In mijn eentje duurde het wel de hele middag voordat het apparaat in elkaar stond. Nu heb ik hier wel wat ervaring mee, maar ik kan zeggen dat het ook makkelijk in elkaar te zetten is door iemand met twee linker handen. Omdat het zo’n groot apparaat is, duurt het gewoon wat langer voordat het in elkaar staat.

Het viel me op hoe mooi en compact deze fitness home gym was. Na mijn eerste blik vond ik hem er erg stevig uit zien. Daarom was ik ook erg benieuwd wat ik er van zou vinden nadat ik er mijn eerste training op had uitgevoerd. Ik ging mezelf snel omkleden en besloot om de Unit 4 in de avond direct uit te proberen.

Stevig apparaat

Tijdens de eerste training merkte ik al op dat de Unit 4 een erg sterk fitness apparaat is. Het toestel is van degelijk materiaal gemaakt, en wanneer je alles stevig in elkaar hebt gezet zul je ook geen last van instabiliteit ervaren. Natuurlijk merk je wel een verschil met een krachtstation die in de sportschool staat, maar dat verschil is niets bepalend. Voor een krachtstation dat voor thuisgebruik is gemaakt, is de kwaliteit gewoon ontzettend goed.

De stevigheid vind ik persoonlijk erg belangrijk omdat ik niet kan training op een instabiel apparaat. Hierdoor raak ik altijd snel uit mijn focus, waardoor ik mijn trainingen niet optimaal kan uitvoeren. En dat zorgt natuurlijk voor irritatie. In het verleden heb ik wel eens een fitness apparaat gehad dat niet stabiel is, en veel op en neer gaat tijdens intensief gebruik. Vaak verkocht ik het apparaat dan al snel op Marktplaats. Maar daar is nu geen spraken van. Ik ben dik tevreden met de stevigheid en kwaliteit van de Unit 4!

Genoeg oefeningen, maar het hadden er meer mogen zijn

In de inleiding vertelde ik al dat je ongeveer 30 verschillende oefeningen op dit apparaat kunt uitvoeren. Dat is natuurlijk erg veel, gezien je dus eigenlijk al je spiergroepen genoeg kunt trainen op dit apparaat. Dit zijn de oefeningen die ik met het apparaat kon uitvoeren:

 • Shoulder press, Upright row, Shrugs, Front raise en Lateral raise (voor de schouders)
 • Glute kick, Leg Curl, Hip Aduction en Leg Extension (voor de benen)
 • Cable crunch with twist en Abdominal Crunch (voor de buikspieren)
 • Standing cable row, Front en Back lat pull-down, One arm-row, Mid-row en Low-row (voor de rug)
 • Overhead bicep cable curl, Standing cable curl, Triceps extension en Triceps push down (voor de armen)
 • Cable crossover, Low fly, Incline bench press en Bench press (borst)

Echter heb ik wel al jaren in een sportschool getraind, waardoor de trainingen me na enige tijd begonnen te vervelen. Ik was namelijk wel wat meer gewend. Nu is dat niet per se een nadeel van dit apparaat. Je kunt namelijk in principe iedere oefening die je nodig hebt uitvoeren met dit apparaat.

Ik had daarom na enkele maanden ook wat dumbbells gekocht om zo toch voor wat meer afwisseling te zorgen. Hierna was de verveling ook al snel weg en kon ik weer maanden vooruit. Hierdoor kreeg ik ook steeds meer zin om thuis te trainen. Hoe meer apparaten ik toevoeg aan mijn thuissportschool, hoe leuker ik het vond om te gaan trainen.

Deze fitness home gym heeft wat mij betreft genoeg gewichten. In totaal wordt er 70 kilo aan gewichtsblokken meegeleverd. Echter kun je door het katrollensysteem oefeningen uitvoeren met het dubbele gewicht (met 140 kg dus).

Wisselen tussen oefeningen en verstelbaarheid

Wanneer je een andere oefening wilt uitvoeren, kun je makkelijk tussen de benodigdheden wisselen. Je klikt stangen makkelijk los en vast, waardoor je dit binnen een mum van tijd hebt gedaan. Ook kun je het bankje van het krachtstation makkelijk verstellen. Voor dit geldt hetzelfde: het is zo gedaan. Het apparaat is dus makkelijk en veelzijdig in gebruik te nemen. Hier hoef je jezelf dus alles behalve zorgen over te maken.

Thuisgebruik

Iedere krachtsporter droomt natuurlijk over een thuisgym. Dat deed ik ook, en de Focus Fitness Unit 4 home gym heeft bijgedragen om deze droom te vervullen. Wanneer je thuis een eigen gym wilt bouwen, is dit apparaat echt een must-have. Daar raad ik je ook zeker aan de Unit 4 te kopen, wanneer je hier nog aan twijfelt. Verder in deze review vertel ik je daar graag meer over!

Wanneer je dit apparaat koopt in combinatie met verstelbare dumbbells, heb je een ontzettend goede stap gezet in de richting van een homegym. De oefeningen die je dan kunt uitvoeren zorgen ervoor dat je geen abonnement bij de sportschool nodig hebt.

Mijn conclusie over de Focus Fitness Unit 4

Laat ik mijn review over de Focus Fitness Unit 4 afsluiten met een korte conclusie. Deze homegym Unit 4 is een degelijke home gym waar je veel oefeningen op kunt uitvoeren. Voor gevorderden kan het na een tijdje wat saai worden, maar je kunt nog steeds genoeg oefeningen per spiergroep uitvoeren. Voor de meeste mensen is het echter een apparaat met meer dan genoeg oefeningen. Vooral in het begin zul je niet weten waar je moet beginnen. Door zo’n apparaat te kopen in combinatie met dumbbells, heb je een prima thuisgym! Je kunt dan bijna alle oefeningen die je zou kunnen bedenken uitvoeren.

Wat mij betreft is deze home gym ook zeker geschikt voor thuisgebruik gezien je alles hebt dat je nodig hebt voor een goede workout. Je kunt de homy gym Unit 4 niet inklappen of verplaatsen, dus je zult hem moeten opbouwen in een ruimte waar hij geen ruimte in beslag neemt. Voor mij was dat geen enkel probleem. Meet van te voren wel even hoe groot de ruimte is, en of deze home gym unit hier past. Dan voorkom je dat je er thuis achterkomt dat de home gym Unit 4 niet past!

Kan ik de Focus Fitness Unit 4 aanraden?

Ben je op zoek naar een degelijk apparaat om thuis te kunnen trainen met genoeg functies voor een degelijke prijs? Dan kan ik je de Focus Fitness Unit 4 van harte aanraden. Het is namelijk een apparaat van goede kwaliteit waar je een groot aantal oefeningen op kunt uitvoeren.

De prijs is daarbij zo gek nog niet. Je hebt zeker 10 jaar garantie op het frame & laswerk wanneer je de home gym Unit 4 bij Betersport koopt, en krijgt 2 jaar garantie op de onderdelen. Dat zegt ook wel wat over wat je kunt verwachten van de Focus Fitness home gym.

Voor wie is de Unit 4 geschikt?

Ik denk dat de Unit 4 vooral geschikt is voor mensen die in de sportschool veel aan krachtsport doen. Het apparaat is een krachtstation, dus moet hier wel je passie liggen. Wanneer je als krachtsporter op zoek bent naar een krachtstation waarmee je de meest denkbare oefeningen kunt uitvoeren, is de Focus Fitness Unit 4 zeker voor jou geschikt. Dan raad ik je ook van harte aan om de focus fitness home gym te kopen.

Voordelen

 • Genoeg oefeningen
 • Stevig apparaat
 • Degelijke prijs

Nadelen

 • Apparaat kan gaan vervelen voor gevorderden

Dit zijn de alternatieven

Het kan zo zijn dat je er achter komt dat de Unit 4 niks voor jou is. Misschien ben je op zoek naar een gym apparaat waar meer oefeningen mee mogelijk zijn? Of eentje die wat minder ruimte in beslag neemt? Wat de reden ook is, er zijn altijd alternatieven die beter bij jouw wensen aansluiten. Dit zijn in dat geval de beste alternatieven:

Eindbeoordeling Focus Fitness Unit 4

Door Peter

Kwaliteit
Functies
Geschikt voor thuisgebruik
Prijs

Samenvatting

De kwaliteit is ontzettend goed. Het is een sterk en stabiel apparaat dat zeker geschikt is voor thuisgebruik. Ook de prijs is erg voordelig. Voor de gevorderden kan het te weinig functies bevatten.

4.8
Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

2 reacties

Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.