fitness meester logo

Wat moet je eten na het sporten voor spieropbouw?

Het hangt er natuurlijk maar net vanaf. Wanneer jij het liefst sport. En eet. Eet je altijd dezelfde kwark na je training? Of begint jouw ontbijt pas na een flinke ochtendsessie? Wat is dan het beste om te eten, na een flinke training? Je kunt weer de beste tips&tricks lezen bij Fitness Meester. Dit keer over spieropbouw en voeding na jouw intensieve training. 

Eten na sporten: dit is hoe belangrijk het is!

Droog trainen eieren

De meeste mensen krijgen trek na hun training. En da’s natuurlijk niet zo gek: wat voor training jij volgt, je verbrandt als het goed is een boel calorieën. En dan heeft jouw lichaam het een en ander nodig om weer aan te sterken.

We raden je aan om na jouw training te eten, en wel binnen een uur of twee. Neem voldoende eiwitten, aminozuren en zorg voor voldoende rust zodat jouw lichaam optimaal kan herstellen. Een hele late training voor het slapengaan is daarom ook af te raden: je moet daarna nog iets eten, bijkomen en in een ruststand komen. Train dus niet al te laat als je de volgende dag weer topfit wilt verschijnen op je werk of school. 

Wat moet je eten voor spieropbouw?

Wil jij jouw spieren ontwikkelen, dan moet je trainen. Tijdens zo’n training activeer jij jouw spieren maximaal en ontstaan er kleine scheurtjes. Deze scheurtjes dien je daarna weer te laten herstellen. Dat doe je natuurlijk door voldoende rust te nemen, maar ook voeding is essentieel.

Daarom raden we je aan voldoende water te drinken, eiwitten en aminozuren in te nemen. Deels kan dat vanuit voeding, sommigen zullen deze ingrediënten uit supplementen halen. Voor iedereen geldt natuurlijk een andere voorkeur.

Als je jouw spieren wilt laten groeien, kun je het beste iets meer eten dan je verbrandt. Een calorie-overschot, ook wel bulken genoemd. Op deze manier kom je iets aan en kun jij jouw spieren extra energie leveren en kunnen ze dus gaan groeien.

Spieropbouw versnellen met de juiste voeding

Wil je jouw spieropbouw versnellen? Dan is het eigenlijk net zo simpel als marketing. En je zult nu denken: wat heeft dat nou met elkaar te maken? Precies. De kracht van herhaling.

Hoeveel oefeningen per spiergroep

Net als bij marketing: jij weet inmiddels echt wel wat de slogan is van onze vrienden van Coolblue. Toch? Omdat je dat overal voorbij ziet komen. En ze dit dus onwijs vaak herhalen.

Datzelfde geldt voor jouw spieren: doe setjes van 8 tot 10 herhalingen en doe dan 3 of 4 sets, net wat jij prettig vindt. Iedere set iets zwaarder qua gewicht en klaar ben je: je bent nu je spieren maximaal aan het belasten. Let wel op de houding van je oefening en zorg voor een goede techniek om blessures te voorkomen. 

Voedingsschema voor krachttraining

Veel mensen kiezen voor krachttraining in de sportschool (of buiten) wanneer ze willen werken aan hun fysieke gesteldheid. Dus ook bij het opbouwen van spiermassa. Je kunt online meerdere voedingsschema’s kiezen of zelf samenstellen, afhankelijk van wat jij prettig vindt.

Heb je wat meer begeleiding en coaching nodig? Dan raden we je aan dat je een voedingsschema laat maken door een professional. Een gratis tip van Fitness Meester: lees eens onze review over FitChef. Bij hen kun je snel en makkelijk een eetschema op laat maken. En da’s ook nog eens lekker, natuurlijk.

Ongeacht jouw doel, kun jij een voedingsschema gebruiken. Pas dit aan naar jouw routine en regelmaat en uiteindelijk merk je de resultaten. 

Voedingsschema voor vet verbranding

Wat je het beste kunt eten na een intensieve workout? Nou, wij vertellen het je. Allereerst: eiwitten. Da’s logisch, en dat wist je natuurlijk al.

Daarnaast kun je prima koolhydraten eten na het trainen, omdat jouw lichaam de koolhydraten en vetten al heeft verbruikt tijdens je training. Jouw lichaam zet de nieuwe koolhydraten om in energie om te herstellen.

chips eten gezond

Natuurlijk geldt ook bij koolhydraten: niet te veel als je aan het afvallen bent, maar ook bij spieropbouw geldt dat je niet zomaar alles kunt eten. Mits je natuurlijk zo goed mogelijk uit je bulk wil komen. 

Chips eten na het sporten een slimme keuze?

Chips eten na het sporten? Weten we dat zeker? Nou, we gaan het je uitleggen. Want zeker weten doen we niet. Maar als we Tom Dumoulin moeten geloven heb je trek in iets hartigs na je training. En je verliest veel water door te zweten, dus kun je dat met zout en natrium opvangen.

Drie keer raden wat er onder andere in chips zit? Precies, zout en natrium. Nou wil dat niet zeggen dat je iedere keer na jouw training rustig naar de supermarkt of avondwinkel kunt lopen voor je favoriete zak chips, want dat raden we je absoluut af.

Maar net als wat we eerder schreven over chocola, kan het echt geen kwaad om even een paar chippies te nemen na je training. Met daarna wat fruit, genoeg water en natuurlijk eiwitten.

Wat te drinken na het sporten?

glas water vasten

Daar zijn de meningen best flink over verdeeld, als we heel eerlijk moeten zijn. Een aantal sporters zweren bij sportdrankjes, terwijl anderen juist heel stellig zijn over het drinken van water.

Wat wij vinden? Absoluut water. Dat is de beste manier om uitdroging tegen te gaan.

We snappen mensen overigens wel, hoor. Als ze sportdrankjes drinken na het trainen. Daardoor krijg je weer wat meer energie en neem je het vocht beter op voor een beter uithoudingsvermogen. Dat is dus prima tijdens een training, halverwege.

Na de training? Drink dan gewoon water. En drink voldoende, zodat jouw lichaam rustig de tijd heeft om dit weer op te nemen.

Belangrijke voedingsstoffen na het sporten

Eiwitten

Een van de meest essentiële voedingsbronnen voor sporters zijn toch wel de eiwitten. Voor iedereen geldt een specifieke inname, maar neem voldoende. Zo gun jij jouw spieren het optimale herstel zodat je de dag erna weer flink kunt beesten in de sportschool. Of buiten natuurlijk.

Eiwitten kun je natuurlijk innemen uit allerlei varianten van voeding. Je kunt er ook voor kiezen om jouw eiwitten te halen uit supplementen. Kies voor zo natuurlijk en schoon mogelijk, zodat je de puurste variant van eiwitten binnenkrijgt. 

Koolhydraten en kwark

Veel krachttrainers kiezen voor kwark na de training. En dan de magere variant met zo min mogelijk vetten erin. De kwark is goed vanwege de zuivel, maar natuurlijk ook de proteïne. Je lichaam heeft daarna de tijd in de ruststand om bij te komen, terwijl de kwark z’n werk doet.

Eet je liever wat koolhydraten? Dat kunnen we ons ook echt wel voorstellen. Je kunt dan een bruine boterham of een speldbroodje pakken met pindakaas. Zo krijg je de juiste vetten binnen en genoeg koolhydraten om jouw lichaam op te laden. 

Zoete aardappel

Eerder schreven we al eventjes over zoete aardappelen. De reguliere aardappel versus de zoete variant. Is dat goed om te eten na je training? In principe kan het geen kwaad. Alleen moeten we wel realistisch zijn: er zijn zoveel meer, en vooral betere opties om te herstellen van jouw intensieve trainingsschema. Wil je meer lezen over wat de zoete aardappel doet? Lees dan ons artikel via hier.

We doen echt ons best. Dat zie je. We zitten uren achter onze computers om onderzoek te doen naar de nieuwste trends, de laatste ontwikkelingen en de beste supplementen en trainingsschema’s. En soms missen we wel eens wat. Kan gebeuren. Mocht dat nou zo zijn, mail ons dan jouw gouden tip naar info@fitnessmeester.nl. Vinden we leuk. Gaan wij direct aan de slag en mailen we jou als eerste ons resultaat.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.