fbpx
fitness meester logo

Energiebalans

man springt in de lucht

Ben je altijd veel te moe om te sporten? Of kom je misschien heel veel lichaamsvet aan? Dan is er een kans dat jouw energiebalans niet op de juiste manier is ingedeeld. We leggen je uit wat de energiebalans is en hoe je ervoor zorgt dat deze gezond is ingericht.

Wat is de energiebalans?

De energiebalans bestaat uit twee verschillende delen. Dit zijn de energie-inname en het energieverbruik. Met de energie-inname bedoelen we al het energie dat we binnen krijgen uit voeding en drinken. Het energieverbruik is de hoeveelheid energie die we verbranden.

Op het moment dat je jouw energie-inname hoger is dan je energieverbruik, heb je een positieve energiebalans. Het betekent dat je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt, en er dus een overschot ontstaat. Het overschot kan ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt. Dit kun je zien doordat je misschien breder en zwaarder wordt.

Het kan ook zo zijn dat je meer energie verbruikt dan dat je energie binnen krijgt. Je hebt dan een negatieve energiebalans, en bent lichaamsvet aan het verbranden. Wanneer je wilt afvallen, zul je dus voor een negatieve energiebalans moeten zorgen.

De energiebalans wordt altijd berekend over een langere periode, en kan dus niet per dag berekent worden. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het hier niet gaat om de energiebehoefte. Dat zijn namelijk de nodige voedingsstoffen die je binnen moet krijgen. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, koolhydraten en vitamines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.