fbpx
fitness meester logo

Slapend spieren kweken? Dit is het effect van slaap op spiergroei!

slapen spiergroei

Als jij wilt dat jouw spieren groeien, hoor je natuurlijk iedereen om je heen praten over de juiste voeding, strakke trainingsschema’s en dure supplementen. En we willen het nou juist gaan hebben over een van de belangrijkste onderdelen welke vaak gemist wordt: rust. Slaap. Wij vertellen je precies wat het effect van slaap op spiergroei is, en hoeveel uur slaap je nodig hebt om jouw spieren maximaal te laten groeien. Na het lezen van dit artikel weet je meteen of slapend spieren kweken ook wat voor jou is!

Fitness en slapen

Je denkt misschien, dat is een vreemde combinatie!? Denken wij anders over. En we leggen je graag uit waarom. Je kunt helaas niet slapen en sporten tegelijk. Wanneer dat kan, zullen wij de eerste zijn die je over deze ultieme combinatie vertellen. Maar dat terzijde. Als je wilt trainen om jouw doelen te bereiken, kiezen veel mensen ervoor om te gaan sporten. Fitnessen bijvoorbeeld. Tijdens fitness kun je verschillende trainingen oppakken, zoals cardio, krachttraining of een combinatie hiervan. Kies altijd de manier van sporten wat het beste bij jou past.

En dan: slapen. Slaap is niet alleen essentieel voor je gezondheid, maar ook essentieel voor de ultieme spiergroei. Waarom? Omdat jouw spieren voldoende rust nodig hebben tussen trainingen door en moeten herstellen. En dat herstel gebeurt terwijl jij weg ligt te dromen over jouw summerbody

zware maaltijd voor het slapen

Hoeveel slaap heb je nodig voor spiergroei?

Voordat we dieper ingaan op jouw krachttraining, willen we je wat vertellen over slaap. Je hebt gemiddeld gezien zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Natuurlijk is dat afhankelijk van de dagbesteding: als jij continu veel energie van jouw lichaam vraagt, kan het zijn dat je meer slaap nodig hebt dan mensen met een rustigere kantoorbaan.

Niet alleen fysieke inspanning overdag zorgt voor een belasting op jouw lichaam: ook mentale inspanning telt mee. Ervaar je veel stress? Dan merk je dat dit invloed heeft op jouw lichaam en de bijbehorende rust. Zorg dus altijd voor een gebalanceerd leven. En dat klinkt misschien heel zwaar, maar we menen het wel.

Dan die krachttraining. Je doet keihard je best tijdens jouw training om vervolgens je spieren te laten groeien. Of juist met zoveel mogelijk spierbehoud af te vallen. Wat jouw doelstelling ook is, zorg ervoor dat jouw lichaam voldoende rust kan pakken. Afhankelijk van jouw leeftijd kun je jouw slaapritme hierop instellen. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan raden we aan om zo’n 7 tot 9 uur slaap te pakken per nacht.

Hoe groeien mijn spieren?

Een logische vraag: hoe groeien mijn spieren? Vaak gesteld ook, trouwens. Jouw spieren groeien door te trainen. Door jouw spieren aan het werk te zetten kun je ze belasten. Zo treden er kleine scheurtjes in de spieren op waardoor ze uitrekken. Oftewel: ze worden groter. Alleen met trainen kom je er niet: de juiste voeding en voldoende rust zijn minstens net zo belangrijk om jouw spieren te laten groeien.

Wil je meer weten over spiergroei? Lees dan ons artikel hoe je het beste jouw spieren kunt laten groeien. Of jij jouw spieren kunt laten groeien, is afhankelijk van jouw trainingsschema en dieet: wil je afvallen of juist aankomen? Kies je voor afvallen, dan wil je dit doen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Andersom bij aankomen wil je ervoor zorgen dat je zo clean mogelijk aankomt, zonder al te veel vetreserves op te bouwen.

5 uur slapen tijdens bodybuilding

Heel de dag ben jij bezig met jouw perfecte lichaam. Bodybuilding. En je slaapt vijf uurtjes per nacht. Ga je dat volhouden? We willen je graag het een en ander uitleggen. En misschien werkt het voor jou ook.

Tijdens je slaap herstelt jouw lichaam. Dus ook jouw spieren na een intense training. Daarnaast maakt je lichaam groeihormoon aan tijdens je slaap. Pak je genoeg slaap? Dan maakt jouw lichaam beter het groeihormoon aan waardoor je meer kunt profiteren van spiergroei. Wel zo makkelijk.

Nog niet overtuigd? Tijdens jouw nachtrust zorgt je lichaam voor voeding voor je hersens. Het zorgt dus voor extra rust in je hoofd waardoor jij de dag erna weer volle bak kunt trainen. Met een flinke dosis motivatie. 

Slaaptekort

We kunnen best wel simpel zijn over dit onderdeel. Slaaptekort. Als jij te weinig slaapt, komt je lichaam niet genoeg tot rust waardoor je minder groeihormoon aanmaakt, minder fit wakker wordt en minder motivatie hebt na een te korte nacht. Verder wil je jouw lichaam zo goed mogelijk behandelen om eventuele blessures of stress te voorkomen. Toch? Dat dachten wij ook. 

Spiermassa

Spieren trainen en weinig slapen

Voor iedereen geldt dat een specifieke training of dieet wel of niet werkt. Dus ook voor jou. Datzelfde geldt voor slaap. De ene persoon is na 6 uur slaap klaarwakker en klaar om de dag te beginnen vol energie. En de ander? Die slaapt het liefst 12 uur achter elkaar en wordt nog steeds chagrijnig en moe wakker. Waar herken jij jezelf in?

Omdat slapen en dus jouw lichaam voldoende rust geven essentieel is als jij jouw spieren aan het trainen bent, kun je jouw slaapritme dus aanpassen op de intensiteit van jouw dagen. Heb je een baan waarbij je niet veel stress of fysieke uitdaging hebt? Dan kun je tijdens je training meer energie kwijt. Let wel: ook dit geldt per persoon en is een individuele kwestie. 

Wat gebeurt er bij slaaptekort met mijn spieren?

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw spieren ineens verdwijnen wanneer je minder nachtrust hebt. Wat wel belangrijk is om te weten dat jouw spieren voldoende rust nodig hebben. En jij daar af en toe naar moet luisteren om jouw lichaam te laten herstellen van de intensieve trainingen.

Zorg ervoor dat je zo’n 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen je training hebt afgerond en eet niet te zwaar voordat je gaat slapen. Zo kan jouw lichaam ook na jouw training alvast in een bepaalde rust-stand komen waardoor de kwaliteit van jouw nachtrust omhoog zal gaan. Let daarbij ook goed op de inname van supplementen: als je ’s avonds traint en je neemt een flinke scoop pre-workout met veel cafeïne, kan het zijn dat je hier later die avond last van gaat krijgen met slapeloosheid. 

Denk daarnaast ook eens na over jouw dagelijkse schema. Heb je tussendoor tijd voor rust? Ervaar je veel stress op school of op werk? Deze factoren zijn namelijk allemaal op invloed op jouw spiergroei of spierbehoud. En je wilt natuurlijk wel resultaten zien van jouw harde werken. Toch? Lees daarom eens wat vaker een boek. Zet je telefoon uit voordat je gaat slapen. En zorg voor de beste nacht slapen die je ooit hebt gehad.

Meer weten over spiergroei?

Wil je alles weten over spiergroei, spierbehoud, afvallen en trainingsschema’s? Kijk dan eens verder. Op fitnessmeester.nl. We zorgen geregeld voor nieuwe updates, artikelen en reviews over de handigste apparatuur om jouw doelstellingen te behalen. Heb je een interessant onderwerp gespot en kun je niet wachten om daar een artikel over te lezen? Mail het ons dan via info@fitnessmeester.nl. En dan gaan wij direct voor je aan de slag.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.