fbpx
fitness meester logo

Diabetes

donuts

Diabetes staat ook bekend als suikerziekte. Het is een erg vervelende ziekte waarbij het lichaam zelf geen of te weinig insuline aanmaakt. En dat kan erg gevaarlijk zijn voor het bloedsuikerspiegel, wat voor gevaren voor de gezondheid zorgt.


Wat is diabetes?

Wanneer we koolhydraten eten, zet ons lichaam deze om in glucose. De glucose wordt vervolgens als energie gebruikt, en komt ook in het bloed terecht. Maar het kan ook zo zijn dat er te veel glucose in ons bloed zit. We spreken in dat geval van een hoge bloedsuikerspiegel.

Normaal gesproken zou ons lichaam dan het hormoon insuline aanmaken, waardoor de glucose sneller wordt opgenomen door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het bloedsuikerspiegel daalt.

Het lichaam van mensen met diabetes maakt niet genoeg of helemaal geen insuline aan. Dat betekent dat het lichaam dus niet bloedsuikerspiegel kan regelen.

Diabetes type-1

Er zijn verschillende varianten diabetes. Bij diabetes type-1 moet je iedere dag je bloedsuikerspiegel meten. Ook moet je zelf insuline inspuiten, zodat glucose sneller opgenomen kan worden.

Diabetes type-2

De meeste voorkomende soort diabetes is diabetes type-2. Het lichaam maakt dan nog wel insuline aan, maar de cellen zijn er minder gevoelig voor. Het kan ook zo zijn dat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt.

Hoe krijg je diabetes?

Het is eigenlijk niet helemaal duidelijk hoe je diabetes kunt krijgen. Wel zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Zo is de kans op het krijgen van diabetes groter wanneer:

  • Meerdere mensen in je familie diabetes hebben (Erfelijk)
  • Je overgewicht hebt
  • Je er een ongezonde levensstijl op na houdt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.