fitness meester logo

Waarom Cola Zero tijdens intermittent fasting ideaal is!

Intermittent fasting is ideaal om op een relatief snelle en makkelijke manier vet te verbranden. Het wordt daarom veelvuldig gebruikt door krachtsporters en bodybuilders die willen afvallen wanneer ze zichzelf gaan droog trainen. Tegenwoordig wordt het niet alleen door sporters gebruikt om af te vallen. Intermittent fasting kan namelijk erg gezond voor je zijn, ook als je geen sporter bent! Toch kan het soms lastig zijn, want je zult ook zoete drankjes zoals frisdrank en alcohol aan je voorbij moeten laten gaan. Maar tegenwoordig zijn er ook veel calorie- en suikervrije frisdranken op de markt, zoals cola light en cola zero. Hoe zit het eigenlijk met cola zero tijdens intermittent fasting? Lees snel verder!


Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent periodiek vasten, en houd in dat je iedere dag binnen een bepaalde tijd eet, en binnen een bepaalde tijd vast. Hiervoor zijn verschillende schema’s, waarvan het bekendste schema 16/8 is. Hierbij mag je maar 8 uur per dag eten, en ga je de overige 16 uur vasten. Dit schema is vooral erg populair onder krachtsporters.

In feite sla je vaak het ontbijt en de avondsnacks over bij intermittent fasting. In de tijd dat je gaat vasten mag je geen enkele calorie binnen krijgen; water, thee en koffie mag wel.

Doordat je 16 uur lang geen calorieën binnen krijgt, zal je sneller afvallen dan normaal. De meeste mensen die dit schema volgen beginnen om 12 uur ’s middags met eten, en stoppen weer om 8 uur in de avond. Doordat je met jezelf afspreekt dat je buiten deze tijden niet eet, is het veel makkelijker om snacks in de avond links te laten liggen. Er is namelijk een duidelijke regel: na 20.00 eet je niks meer!

Over het algemeen zijn mensen die aan intermittent fasting doen zich ook veel bewuster over wat ze eten. Het voedsel dat ze dan kiezen is vaker gezond dan wanneer ze niet aan intermittent fasting doen.

Wij hebben een artikel vol met schema’s tips en extra informatie over intermittent fasting geschreven. Klik op de link om er naar toe te gaan!


Hoe gezond is Cola Zero?

Cola zero wordt samen met cola light gezien als de gezondere variant van dit populaire drankje. Er zijn echter ook onderzoekers die beweren dat deze varianten nog ongezonder zijn dan de normale cola-variant. Toch is dit niet helemaal waar.

Het is niet zo dat er in cola zero geen suiker zit. Er zitten wel degelijk suikers in, maar dit zijn suikers in de vorm van zoetstoffen. Bij normale cola wordt er extra suiker toegevoegd aan het drankje. Vandaar dat hier ook meer calorieën in zitten. In cola zero zit vaak minder dan 1 calorie per glas.

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de zoetstoffen die in cola zero zitten. Vandaar dat sommige mensen beweren dat cola zero erg ongezond is. Deze zoetstoffen zouden een negatief effect op ons lichaam hebben. Dit is echter niet bewezen. Er zijn namelijk ook genoeg onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat deze zoetstoffen helemaal niet schadelijk zijn.

Cola zero is dus niet bepaald gezond, maar wel gezonder dan de normale variant van cola. Mocht je willen afvallen, dan is cola zero een betere keuze dan ieder andere frisdrank, omdat hier simpelweg nauwelijks calorieën inzitten.


Cola Zero is ideaal tijdens intermittent fasting!

Cola Zero is een ideale oplossing wanneer je bezig bent met intermittent fasting en je weer eens een frisdrankje wilt drinken. Tijdens intermittent fasting zul je een stuk minder suiker eten, omdat dit nu eenmaal ongezond is. Hierdoor krijg je weinig zoete voeding of dranken binnen, en dat kan zwaar zijn als je dit voor een lange periode vol wilt houden.

Wanneer je soms eens wat zoets wilt drinken, is een glas of blikje cola zero de ideale oplossing; in een glas cola zero zit namelijk minder dan 1 calorie. Het is wel verstandig om dit niet te vaak te doen. In cola zero zitten namelijk wel veel zoetstoffen, en de negatieve of positieve werking hiervan is nog niet goed genoeg onderzocht.


Hoe zit het met Cola Ligt?

De iets oudere en ‘gezonde’ versie van cola, is cola light. Deze variant veroverde de markt zo’n 35 jaar geleden toen het direct nummer één van alle calorie-vrije dranken kwam te staan. De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken geweest die beweren dat cola light eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Sterker nog; sommige onderzoekers beweren dat de light-variant zelfs ongezonder is dan de normale cola variant.

Cola Light Intermittent Fasting
Cola Light tijdens intermittent fasting?

Volgen het Voedingscentrum zijn zowel de normale cola variant als de light-variant beide geen gezonde keuze’s. De light-variant bevat weliswaar minder suiker (en dus ook minder calorieën) dan de gewone variant, maar is nog steeds niet gezond.

Cola light bevat veel natuurlijke zoetstoffen en andere voedingsstoffen die voor de zoete smaak in cola zorgen. Wanneer we kijken naar het aantal calorieën, komt dit bij cola light ook uit op minder dan 1 calorie per glas.

Het is dus niet zo dat cola light geen suikers bevat. In cola light zitten namelijk zoetstoffen en natuurlijke suikers. Wanneer er op een product staat ‘Geen suikers toegevoegd’, betekent het bijna altijd dat er wel natuurlijke suikers in zitten, maar er geen extra suikers zijn toegevoegd.

Bekijk hieronder de video waarin duidelijk wordt uitgelegd wat het verschil tussen cola light en cola zero is!


Maar water is nog gezonder

Daarnaast is er eigenlijk een veel gezonder drankje; water. Het wordt aangeraden om iedere dag minimaal 2 liter water te drinken. Zorg ervoor dat je dit ook als doel stelt wanneer je bezig bent met intermittent fasting. Je krijgt namelijk al een stuk minder calorieën binnen dan wat je lichaam gewend is, en daarom is het belangrijk om dan in ieder geval genoeg water te drinken.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor thee of koffie. Thee (groene thee) en koffie staan er om bekend dat ze de honger kunnen stillen omdat er cafeïne in zit. Dit helpt je dus ook nog eens waneer je bezig bent met intermittent fasting!

Thee Intermittent Fasting

Conclusie

Cola Zero is ideaal wanneer je eens een zoet drankje wilt drinken tijdens intermittent fasting, omdat hier eigenlijk geen calorieën in zitten. Zorg er wel voor dat je dit met mate doet, en vooral genoeg water drinkt.

Wij zijn erg benieuwd of jij nog tips hebt om toch wat zoets binnen te krijgen tijdens intermittent fasting! Laat het ons weten in de comments.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

7 reacties

 1. Kan je verse gemberthee drinken tijdens de uren dat je vast want dat doe ik namelijk best veel

 2. Kan je “thee” drinken die je maakt van bijvoorbeeld bonen die je in het water laat koken en de sap ervan drinkt of is dat ook niet goed om tijdens de vaste periode te drinken (ik woon in China en daar doen ze dat heel vaak maar ik vraag mij dus af of dat wel mag)

 3. Hallo Bianca,
  Dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk, mits je de bonen er uiteindelijk uit zeeft. Doe je dit niet, dan krijg je de calorieën binnen, en dat is niet de bedoeling.

 4. Mag ik zoetstof (bv canderel) bijvoegen aan mijn koffie tijdens het vasten?

 5. Hey Carolien,

  Zitten er calorieën in de zoetstof? Dan kun je deze niet toevoegen tijdens het vasten. Het is bij intermittent fasting de bedoeling dat je geen calorieën binnenkrijgt in de vastenperiode. Hopelijk ben je hiermee geholpen!

  Groetjes,
  Peter

 6. Hoi , mag ik in de tijd dat ik vast , Cola zero drinken ? Of alleen in de tijd dat je eet ?

  Groetjes, Melissa

 7. Hoi Melissa! Je kunt best soms in de avond Cola Zero drinken. Wees niet te streng voor jezelf! 😉

Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.