Cholesterol is een lichaamseigen stof die erg belangrijk is voor onze gezondheid. Het wordt voornamelijk aangemaakt in de lever, en is door zijn vetachtige substantie in staat om water tegen te houden. Hierdoor kan het lichaam cholesterol als bouwstof gebruiken.
Wat is cholesterol?
Ons lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof, gezien het water kan tegenhouden in bijvoorbeeld cellen. Er zijn in totaal twee verschillende soorten cholesterol: HDL-cholesterol (goed) en LDL-cholesterol (slecht). Het is niet goed wanneer je te veel LDL-cholesterol in je lichaam hebt. We spreken dan over een te hoog cholesterolgehalte. Dit kan voor schade aan de aan de wanden van de aders zorgen, wat kan zorgen voor ophopingen van het LDL-cholesterol in de beschadigde wanden.
Wanneer we te veel LDL-cholesterol in het bloed hebben, wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Maar hoe zit dan dat?
LDL-cholesterol vervoert de vetachtige substantie juist vanuit de lever naar andere delen in het lichaam. Dat is dus niet goed, omdat het voor problemen kan zorgen. HDL-cholesterol zorgt ervoor dat de vetachtige substantie juist vanuit het hele lichaam naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het wordt afgebroken.
Wat als je een te hoog cholesterolgehalte hebt?
Wanneer je last hebt van een te hoog cholesterol gehalte, is het verstandig om goed naar je eetpatroon te kijken. Een dieet zou bijvoorbeeld kunnen helpen, om zo minder verzadigd vet binnen te krijgen.