fitness meester logo

Waarom je (geen) chocolademelk als hersteldrank moet drinken

We kunnen ons voorstellen dat je niet vrolijk wordt van extra kilo’s. Om je zoveel mogelijk op weg te helpen, een aantal tips voor na je training. En vooral: waarom jij absoluut (niet) moet beginnen met het drinken van (magere) chocolademelk als hersteldrank na elke training. En natuurlijk: een aantal andere tips om jouw spieren te laten groeien.

Na iedere training heeft jouw lichaam rust nodig. Belangrijker misschien nog: herstel van jouw spieren. Om jouw lichaam voldoende rust en herstel te bieden, kun je kiezen om een sportdrankje te nemen, zoals eiwitten, een hersteldrankje of chocolademelk. Wat? Ja, chocolademelk. Lees mee!


Chocolademelk als hersteldrank

Veel sporters nemen na de training sportdrank. Dat kan variëren van eiwitshakes tot geconcentreerde middelen in de meeste sportdranken. We hebben een extra variant voor je: drink chocolademelk na jouw training om optimaal te herstellen. Waarom? Dat leggen we je graag uit. 

Magere chocolademelk is gezond

Misschien weet je het al, maar we leggen het toch even uit: chocolademelk is gemaakt van koemelk. Dat dit een goed herstelproduct is, wist je misschien ook al. Belangrijke eiwitten, goede hoeveelheid BCAA’s (aminozuren voor spierherstel) en elektrolyten zoals natrium en kalium zijn te vinden in chocolademelk. Na je training al deze stoffen binnenkrijgen? Dat is zo gebeurd: heerlijk, die vloeibare chocomelk. 

Chocolademelk zit vol met eiwitten, natrium en kalium!

We willen direct een vergelijking voor je maken. Je kunt natuurlijk kiezen voor reguliere chocolademelk. We raden je aan om te kiezen voor de magere, of light-variant: je vindt dezelfde hoeveelheid eiwitten maar een stuk minder vet en suikers. Daarom is magere chocolademelk een betere keuze als hersteldrank. Zeker in jouw bulk-fase waarbij je langzaam wat kilo’s mag aankomen om vervolgens te kunnen afvallen. 

Chocolademelk is goed voor jouw spieren

Heel simpel: chocolademelk is door de verhouding van koolhydraten en eiwitten een goed middel voor spierherstel. Zeker omdat de juiste aminozuren en natrium te vinden zijn in dit drankje. Een kanttekening: (magere) chocolademelk bevat wel een behoorlijk aantal calorieën en suikers: dat is minder prettig wanneer jij op je gewicht wilt letten. 


Eiwitshake met chocomel

We horen je denken: voor de ultieme mix neem je toch gewoon een eiwitshake met chocomelk? Dat zou kunnen. Veel sporters mixen hun eiwitshake met water of (magere) melk. Wil je voor wat variatie gaan? Dan kun je kiezen om het te mixen met (magere) chocolademelk. Toch moeten we ook hier dezelfde opmerking maken: wanneer je bezig bent met droogtrainen of afvallen, kun je beter jouw eiwitten mixen met water.

In zowel magere als reguliere chocolademelk vind je meer calorieën en suikers. Dat bevordert jouw afvalrace natuurlijk niet optimaal. Ben je aan het bulken? Dan kan het geen kwaad om af en toe jouw favoriete eiwitten te mixen met chocomel. Pas wel op met welke eiwitten je mixt: sommige producten klonteren heel erg, en in combinatie met chocomelk is dat geen succes.

Whey poeder
Drink jij al chocolademelk met whey?

Chocomel en cardio

Ben je veel bezig met cardio? Hardlopen is, zeker in deze tijd, een van de meest populaire varianten om cardio uit te oefenen. Jouw conditie verbeteren en meer beweging in jouw lijf: dat is ideaal. Ook tijdens het beoefenen van cardio zoals hardlopen heeft jouw lichaam na de training voedingsstoffen nodig om te herstellen. Vanzelfsprekend gebruik je bij cardio jouw spieren op een andere manier dan bij krachttraining: toch blijf het goed om te zorgen voor jouw lichaam, zeker na een training.

Om na een training zo goed mogelijk te herstellen, kun je ervoor kiezen om chocomelk te drinken. Het is vloeibaar dus je neemt het makkelijk op. Direct een nadeel: omdat je van chocomel niet direct ‘vol’ raakt, heb je misschien nog trek. Vul dit aan met een aantal stukken fruit en je herstel kan beginnen!


Verschillende soorten chocolademelk

De keuze is reuze: zo ook voor chocolademelk. Je hebt verschillende varianten en merken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen merk van jouw favoriete supermarkt. Let wel op de concentratie van de ingrediënten: hoe zuiverder, hoe beter. Je kent natuurlijk ook Nesquik chocolademelk: een groot merk met zowel een magere als normale variant. We raden je aan de magere te kiezen wanneer je op je gewicht wilt letten.

De bekendste is misschien wel Chocomel: de originele. Een goede smaak en natuurlijk een herkenbare verpakking. Ook Chocomel heeft verschillende vormen, inclusief een 0% suiker-variant. Wil je liever een plantaardige chocolademelk? Dan kun je bij Alpro de chocolate-smaak proberen. Deze optie is een aanrader wanneer je niet zo goed tegen zuivelproducten kan. 

We maken even een sprongetje. Want we schrijven over chocolademelk na jouw training, dus gaan we hieronder verder over het herstel en de opbouw van spieren. Dat kun je op verschillende manieren doen. Let op: kies altijd voor een schema en voeding wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Zo ben jij verzekerd van de beste resultaten voor jouw lichaam tijdens jouw trainingen. 


Het beste voor jouw spierherstel

Jouw lichaam is continu bezig met het afbreken en opnieuw aanmaken van spierweefsel. En dat betekent dat er ruimte is om te groeien in spiermassa. Een belangrijk thema bij het opbouwen van spiermassa: spierherstel. Jouw spieren de juiste rust geven en de juiste voeding zijn essentieel om jouw spiergroei zoveel mogelijk te helpen.

Om jouw spieren zoveel mogelijk in stand te houden en het beste resultaat te boeken, kun je gebruik maken van supplementen om het herstel te bevorderen. Het belangrijkste om gezonde spieropbouw in stand te ouden of juist aan te vullen: eiwitten en fysieke activiteiten, zoals cardio, krachttraining of HIT-trainingen. 

Spiermassa

Als jij jouw eiwitten goed inneemt, het liefst na een training, dan heb je het meeste resultaat voor spieropbouw. Ook essentieel: voldoende rust. Neem een dag rust tussen de trainingen door zodat jij optimaal kunt blijven presteren. Goed slapen, veel water drinken en soms wat chocomel tussendoor: dat kan geen kwaad. Natuurlijk hoeven we het niet te zeggen: eet genoeg groente en fruit voor een goede vitamine-inname. We raden je aan minimaal twee stuks fruit te eten en zo’n 150 gram groente per dag. Zo ben jij verzekerd van de beste voeding en het beste resultaat. 


Jouw spieren laten groeien

Ben jij bezig om jouw spieren te laten groeien? Hard werken wordt uiteraard beloond. Belangrijk om daarnaast gezond, gevarieerd en wat meer te eten dan je gewend bent. Als je een calorie-overschot toepast in jouw dagelijkse voeding, zal je merken dat je aankomt. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je wel moet blijven bewegen gedurende deze periode: als je niet beweegt, kun je jouw spieren niet laten groeien.

Beweeg je voldoende tijdens jouw calorie-overschot? Dan merk je iedere week resultaat. En daarna? Kun je je klaar gaan maken voor de zomer door zo goed mogelijk ‘droog’ te trainen. Je switcht dan van een calorie-overschot naar een klein tekort, en zo veel mogelijk groente en fruit eten. Met behoud van zoveel mogelijk spiermassa kun je dan afvallen voor het beste resultaat. 


Fitness Meester

Fitness Meester is een platform waarbij je alles kunt lezen over voeding, sporten en fitness. Van krachttraining tot cardio en van voedingsschema’s tot supplementen: je vindt alles op onze website. 

Wil je meer informatie over trainen, supplementen en de juiste producten om jouw training zo goed mogelijk door te komen? Stuur ons dan een mailtje. Via info@fitnessmeester.nl. En we beloven je dan zo snel mogelijk een antwoord terug te sturen. 

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.