fitness meester logo

Het effect van cardio boksen op jouw fitness schema kan enorm zijn!

‘’Cardio boksen helpt om je kracht, uithoudingsvermogen en balans te verbeteren’’

Fitnessmeester.nl

Als je aan boksen denkt, denk je misschien aan grootheden zoals Muhammad Ali en Mike Tyson. Maar boksen is al lang niet meer alleen ene professionele sport zoals we het van de gala’s op tv zien. Het is tegenwoordig ook een razend populaire manier om fit te blijven onder oudere volwassenen, via een versie die bekend staat als cardio boksen. 

Je hoeft niet in een ring te stappen en dus ook geen stoten te krijgen, er is dan ook geen risico op hoofdtrauma of ander letsel. In plaats daarvan heeft cardio boksen de bewegingen van de sport aangepast aan trainingsroutines. Een uitspraak die recent is gedaan in een onderzoek van Harvard universiteit is: “cardio boksen heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat je constant moet nadenken, en van houding moet veranderen”. Wij zochten dus uit of en hoe cardio boksen interessant is in ons fitness schema!

Cardio boksen is lastiger dan je verwacht…

Uiteraard kunnen wij je niet uitleggen of cardio boksen een goede toevoeging is op jouw fitness schema, zonder dit zelf eerst te testen. De afgelopen maand heb ik twee keer per week cardio boksen toegevoegd in mijn eigen schema, en ik moet toegeven, cardio boksen is lastiger dan ik van te voren gedacht had.

Cardio Boksen is een combinatie van boksstechnieken, uithoudingsvermogen en kracht. Door techniek, uithoudingsvermogen en kracht te combineren, verbrand je met cardio boksen als snel tot 1000 calorieën per uur.

Wanneer je zelf nog helemaal geen ervaring hebt, zou ik je aanraden om niet zelf zomaar wat oefeningen te doen. Veel sportscholen hebben speciale cardio-boks lessen die je tot het uiterste laten gaan. Ben je niet echt van groepstrainingen, verdiep je dan eerst goed in zogenoemde cardio-boks trainingen. Op Youtube zijn veel verschillende trainingen te vinden, wij hebben er alvast een voor je uitgezocht:

3 voordelen die ervoor zorgen dat je afvalt

1. Het is een serieuze calorieverbrander

Cardio boksen is een cardiotraining met hoge impact die een aanzienlijke calorieverbranding biedt. Cardio-boks trainingen verbranden veel meer calorieën dan andere soorten cardio trainingen. Een reguliere boks training kan tot 1000 calorieën in een uur verbranden. In vergelijking met andere cardio-trainingen zoals wandelen (243 calorieën), joggen (398 calorieën) en hardlopen (544 calorieën), overtreft cardio boksen de meeste cardio trainingen. 

2. Helpt specifiek buikvet te verbranden

Hoewel cardio boksen een serieuze calorieverbrander is, is het ook zeer efficiënt in het verbranden van vet. De hoge intensiteit van een training betekent dat het zeer goed is in het verbranden van visceraal vet, of het vet dat gewoonlijk rond de taille wordt aangetroffen. 

Buik vet wordt in verband gebracht met een hoger risico op diabetes, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, zoals slokdarmkanker, darmkanker en alvleesklierkanker. Cardio boksen is een geweldige manier om dat viscerale vet rond je middel te verminderen en de daaraan verbonden medische risico’s te helpen verminderen.

Hier lees je nog extra tips om meer buik vet te verbranden voor vrouwen!

3. Train je hele lichaam

Laten we eerlijk zijn, dag in dag uit op de loopband springen of een stevige wandeling maken langs hetzelfde pad kan snel saai worden. Dergelijke cardio trainingen geven je ook niet de volledige lichaamstraining die je nodig hebt voor een optimale conditie en gewichtsverlies. 

Met cardio boksen train je het hele lichaam, waarbij al je spiergroepen worden betrokken om de intensiteit van je training te verhogen en je helpen sneller af te vallen. Met het constante stoten op een speedbag, schaduwboksen, touwtjespringen en weerstandstraining die in de meeste cardio-bok trainingen zijn ingebouwd , hoef je niet veel anders toe te voegen aan je dagelijkse trainingsroutine om jouw gewenste resultaten te bereiken.

Cardio boksen voordelen

Extra voordelen van cardio boksen

4. Verhoogt de conditie van je bovenlichaam

Veel cardio oefeningen leggen de focus op het onderlichaam, maar je bovenlichaam verdient ook de aandacht. Boksen is een ideale manier om dit te doen. Geef je upper body wat het nodig heeft.

5. Afreageren is ook geen overbodige luxe

Ruzie met je baas? Onenigheid met je vriend of vriendin? Of gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt? Als je op zoek bent naar een manier om je frustraties te uiten of wilt ‘’ontstressen’’ dan kan je al je zorgen loslaten op een boks-zak. Afreageren op een bokszak is zelfs bewezen effectief! Je zal een verbeterd humeur krijgen door endorfine dat vrijkomt en je hersenen binnendringen. Ook zal je met dat je beter slaapt.

6. Krijg een strakke buik

Je beweegt continue tijdens cardio boksen en maakt mooie, strakke combinaties. Terwijl je dit doet zijn je armen en heupen continu in beweging. Als je dit vergelijkt met het doen van sit-ups op de vloer, verbrandt je dus veel meer calorieën, en je buikspieren worden voortdurend getraind. Je six-pack is dichterbij dan je denkt.

cardio boksen afvallen

7. Natuurlijke bewegingen

Er zijn talloze fitness trends die je een strak lichaam beloven. Toch zijn er ook oefeningen die je lichaam blootstellen aan onnatuurlijke bewegingen en werklast. Boksen daarentegen bestaat uit normale/natuurlijke bewegingen, ondanks het feit dat ze op hoge snelheid worden uitgevoerd.

Je hoeft niet over obstakels heen te klimmen of zware objecten op te tillen dat ervoor kan zorgen dat wanneer je houding net wat verkeerd is, je een langdurige blessure aan je broek hebt hangen. Met cardio boksen maak je geen gekke bewegingen, alhoewel je wel moet opletten dat je je niet verstrekt!

8. Een routine die nooit saai wordt

Op een hometrainer fietsen, of op een lopende band lopen. Het is altijd hetzelfde en uiteindelijk kan het wat saaier worden. Begrijp me niet verkeerd, er zijn genoeg mensen die dit wel leuk blijven vinden. Cardio boksen is elke training anders en daardoor zit er meer verschil in de trainingen. Er is altijd iets nieuws te leren, denk aan een eindeloze combinaties, snelheid en kracht, vooral als je met een goede instructeur traint.

9. Gemakkelijk thuis te doen

Het is natuurlijk altijd lekker om in de sportschool alles te kunnen doen waar je op dat moment behoeft aan hebt. Maar helaas, zoals we gezien hebben tijdens de corona lockdown, is thuissporten soms de enige optie. Het enige wat je nodig hebt is wat ruimte, een springtouw en een boks-zak.

Wist je als dat er nog meer oefeningen zijn die je prima thuis kunt doen. Bekijk hier 7 tricep oefeningen die jij thuis kunt doen!

Picture of Nick Kiburg
Nick Kiburg
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.