fbpx
fitness meester logo

Dit is het beste cardio apparaat om af te vallen

cardio apparaat afvallen

Er zijn veel verschillende cardio apparaten waar je mee zou kunnen sporten. Denk aan de loopband, stairclimber, crosstrainer, hometrainer (fiets), roeitrainers en spinningbikes. Er is echter één cardio apparaat waarmee afvallen helemaal niet zo moeilijk is! Dat is namelijk de loopband. Hier verbrand je 40% meer calorieën mee dan de nummer twee; de stairclimber. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en op welke manier je dan het meeste afvalt met de loopband!


Afvallen op een cardio apparaat

Het is lastig om erachter te komen op welk cardio apparaat je het meest afvalt. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die bepalen hoeveel calorieën je verbrand op een cardio apparaat. Omdat iedereen anders is, verbrand iedereen ook op zijn eigen manier vet. Een persoon kan lui zijn en weinig bewegen, maar juist een heel goed metabolisme (dit is je verbrandingssysteem) hebben waardoor hij snel en makkelijk vet verbrand. Iemand anders die juist iedere dag minimaal een uur sport en dus erg actief is, kan met een slecht metabolisme maar heel moeilijk vet verbranden. Het zit dus eigenlijk iets ingewikkelder in elkaar dan je in eerste instantie zou denken.

LEES OOK: Top 5 hometrainer voor thuis koopgids


Het onderzoek

In 1996 is er een onderzoek gedaan waarin zes verschillende cardio apparaten zijn getest op welke hartslag de test personen hadden en hoeveel calorieën ze verbrandde. Het resultaat wees uit dat de loopband het beste cardio apparaat is om calorieën te verbranden. De staircase machine kwam op een tweede plaats, terwijl de hometrainer op de laatste plaats uit de test kwam. Uit de test kwam dat je op een loopband 40% meer energie verbruikt dan bij de hometrainer (welke op de laatste plaats eindigde).

Wanneer je een uur wandelt op een loopband (4 tot 6 km/uur) verbrand je ongeveer 250 calorieën per uur. Door te joggen (6 tot 7 km/uur) verbrand je 450 calorieën per uur. Het meeste aantal calorieën verbrand je door te hardlopen (10 tot 12 km/uur). Dan verbrand je namelijk 650 calorieën.

cardio apparaat afvallen
Afvallen op een cardio apparaat is in iedere sportschool mogelijk.

Op welk cardio apparaat val jij veel af?

Het belangrijkste is dat je de oefeningen uitvoert op een cardio apparaat dat je leuk vind. Wanneer je telkens weer met tegenzin de hometrainer gebruikt omdat je een hekel hebt aan fietsen, werkt het natuurlijk alleen maar averechts. Zo bouw je een affiniteit op tegen cardio oefeningen en zul je steeds maar een excuus verzinnen om het niet te hoeven doen.

Welk apparaat vind je leuk?

Consistentie is erg belangrijk. Denk goed na welke oefening jij wekelijks kunt blijven uitvoeren voor een lange periode (meerdere maanden). Denk dus in de lange termijn.

Door iedere week minimaal twee à drie keer dezelfde training op hetzelfde cardio apparaat uit te voeren, ga je steeds meer calorieën verbranden omdat je ook beter in deze training wordt. Afvallen doe je dus op een cardio apparaat dat je leuk vind.

Wat is je doel?

Iedereen heeft een ander doel wanneer ze een cardio training doen. Wat is jouw doel? Wil je vet verbranden of juist spieren trainen? Of wil je juist een betere conditie?

Je kunt ook je spieren trainen op een cardio apparaat. De stairclimb machine is een goede machine om je beenspieren te trainen. Ook kun je de loopband omhoog zetten om hetzelfde resultaat te bereiken. Op deze manier kun je je beenspieren en tegelijkertijd aan je conditie werken. Het verbrand daarbij ook nog eens veel calorieën.

Veel mensen doen cardio training naast krachttraining. Als je dit doet, is het verstandig om de cardio training na de krachttraining te doen. Zo houd je meer energie over voor spiergroei.

LEES OOK: Beste roeitrainer voor thuis koopgids

Let er goed op dat je door je cardio oefeningen geen blessures oploopt. Stel dat je iedere week al twee keer je benen traint bij een krachttraining, is het niet slim om ook nog eens een intensieve cardio training op de stairclimber te doen. Je spieren herstellen dan minder goed waardoor ook het resultaat van je krachttraining achteruit gaat. Voeding speelt hier echter ook een grote rol in. De juiste voeding stimuleert spiergroei en zorgt voor een goed herstelproces van de spieren.


HIIT Training

Bij een High Intensitive Interval Traning (HIIT) verbrand je meer calorieën in een kortere tijd dan bij een normale training. Ook hier geld: kun je een HIIT-training voor een langere periode volhouden?

Ben jij iemand die in een korte tijd snel en op hoge intensiviteit kan trainen? En kun je dit voor maanden volhouden? Dan is HIIT misschien wel iets voor jou.

Wil je liever op een rustige manier trainen? Dan past een duurtraining waarschijnlijk een stuk beter bij jou.

Bij beide trainingen kun je in principe evenveel calorieën verbranden, het verschil zit hem in hoeveel tijd jij wilt besteden aan je training en welke training jij kunt volhouden over een lange periode gezien. Een HIIT training duurt namelijk minder lang dan een duursport training.


Conclusie

Theoretisch gezien is de loopband het beste cardio apparaat wanneer je wilt afvallen. Dit heeft onderzoek namelijk uitgewezen. Toch geld dit niet voor iedereen. Praktisch gezien is het namelijk beter dat je een training over een lange periode uitvoert. Dan verbrand je namelijk op de lange termijn veel meer calorieën.

Afvallen op een cardio apparaat

Wanneer je wilt afvallen door middel van een cardio training, moet je goed nadenken over:

  • Wat vind ik leuk om te doen? (welk cardio apparaat?)
  • Wat is mijn doel? (spiergroei of vet verbranden?)
  • Wat voor soort training vind ik leuk? (duurtraining of HIIT?)

Het belangrijkste is dus: op welk apparaat kan ik het langste blijven trainen? Wanneer je het juiste apparaat hebt gekozen zul je deze training voor een lange periode kunnen volhouden. Dan is dit dus het beste cardio apparaat voor jou.

Wij zijn ontzettend benieuwd op welk cardio apparaat jij het beste kunt trainen en waardoor je sportschool niet uit te krijgen bent! Laat het ons weten in de reacties.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.