fbpx
fitness meester logo

Calorieën

calorieën

Het is een term die we allemaal kennen. En het is een term die je iedere dag tegen komt als je bezig bent met afvallen: calorieën. Als je wilt afvallen, zul je zo veel mogelijk calorieën moeten verbranden, en wanneer je wilt aankomen in gewicht, zul je er zo veel mogelijk moeten binnen krijgen. Maar wat zijn calorieën eigenlijk?


Wat zijn calorieën?

Met calorieën geven we de hoeveelheid energie die in voedingsmiddelen zitten aan. Een calorie levert ons energie, dat we gebruiken om te kunnen groeien, bewegen of denken. Maar wat bepaalt nou of iets één calorie is? Met één calorie kunnen we één gram water één graad Celsius verwarmen.

Je kunt je voorstellen dat een calorie erg weinig is, en daarom spreken we meestal over kilocalorieën (Kcal). Één kilocalorie bestaat ui 1000 calorieën. Niet veel mensen weten dat. Daarom zeggen ze bijvoorbeeld dat ze 2200 calorieën op een dag eten, terwijl ze 2200 kilocalorieën bedoelen.


Wat levert ons calorieën?

Macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten leveren ons energie. Deze energie gebruikt ons lichaam voor allerlei verschillende zaken. Iedere macronutriënt levert ons echter niet dezelfde hoeveelheid energie.

  • 1 gram eiwit levert 4 Kcal
  • 1 gram koolhydraten levert 4 Kcal
  • 1 gram alcohol levert 7 Kcal
  • 1 gram vet levert 9 Kcal

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Ieder persoon heeft een andere hoeveelheid calorieën per dag nodig. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de lengte, het metabolisme, hoeveelheid beweging en erfelijke factoren.

Daarbij is het ook afhankelijk van het doel dat een persoon heeft. Als je wilt afvallen heb je bijvoorbeeld minder calorieën nodig dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Als je juist in gewicht wil aankomen, heb je meer Kcal nodig.

Hieronder staat hoeveel calorieën we per dag nodig hebben volgens het Voedingscentrum.

Man/vrouwAantal Kcal per dag
Volwassen man2500 Kcal
Volwassen vrouw2000 Kcal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.