Cafeïne is overal ter wereld populair. In bijna ieder land drinken mensen koffie, waar cafeïne in zit. Maar cafeïne wordt ook gebruikt voor de positieve effecten die het heeft op ons lichaam. Een te grote inname aan cafeïne kan daarentegen ook zorgen voor negatieve effecten.
Wat is cafeïne?
De stof cafeïne komt voor in dranken als koffie, thee, energydrinks en frisdrank (ook in cola zero), maar ook in cacao. Er zit dus ook een kleine hoeveelheid cafeïne in een reep chocolade.
Cafeïne is een erg populaire stof die een stimulerende werking op onze hartslag, ademhaling en zenuwstelsel heeft. Veel mensen gebruiken cafeïne voor een betere concentratie en als prestatiemiddel. Echter zul je alleen de positieve kanten van cafeïne ervaren wanneer je een kleine hoeveelheid binnenkrijgt.
Op het moment dat je te veel cafeïne hebt genomen, zul je onrustig, gestresst en angstig zijn. Ook kun je zweten, hoofdpijn krijgen, lastig in slaap vallen en last hebben van diarree. De cafeïne stimuleert ons stresshormoon; dopamine. Dit zorgt ervoor dat je je gestresst kan voelen.
De effecten van cafeïne tijdens het sporten
Webshops als MyProtein en Body & Fit verkopen tegenwoordig cafeïne ook in de vorm van sportsupplementen, genaamd cafeïnepillen. In deze pillen zit een kleine hoeveelheid cafeïne die onze sportprestatie verbetert. Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat cafeïne een positieve werking heeft op de prestaties die wij tijdens sport leveren.
In pre-workout zit vaak ook cafeïne. Dit zorgt voor een opgepept gevoel. Op het moment dat we cafeïne binnen krijgen, komt het in ons bloed terecht, waarna we na ongeveer een half uur al wat van de effecten zullen merken. Twee uur na inname van cafeïne zijn de effecten het grootst.
Echter raakt ons lichaam erg snel gewend aan cafeïne, en heeft daarom steeds meer cafeïne nodig om dezelfde effecten te voelen. Cafeïne is dan ook erg verslavend. In Nederland zijn er ontzettend veel cafeïne-verslaafden.
Iemand die iedere dag koffie drinkt, kan niet zomaar stoppen met het drinken van koffie. Wanneer dat wel gebeurt, zullen er ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, stress en misselijkheid ontstaan.