Hey dames! Weet jij waarom er meer haartjes op je kin verschijnen als je ouder wordt? Veel vrouwen merken dat ze ongewenste gezichtsharen krijgen, vooral op hun kin, terwijl dit vroeger anders was. Hoewel een beetje gezichtshaar normaal is, kan het toch behoorlijk vervelend zijn. Naarmate je ouder wordt, lijkt dit probleem zich vaker voor te doen, en dat heeft te maken met hormonale veranderingen die vooral opduiken tijdens de menopauze.
Hormonen spelen een grote rol als het gaat om het verschijnen van kin haartjes bij het ouder worden. Met de jaren verandert je hormoonhuishouding en kunnen er opeens haartjes beginnen te groeien waar je ze niet had verwacht. Voor de menopauze hebben zowel oestrogeen als testosteron effect op je lichaam. Oestrogeen helpt om de impact van testosteron te beperken. Maar als oestrogeen tijdens de menopauze afneemt en testosteron op niveau blijft, kunnen er veranderingen optreden zoals haartjes op je kin. Als testosteron de overhand krijgt, zorgen de zogenaamde androgenen voor dikkere en zichtbaardere haartjes, net zoals bij een baard.
Niet iedereen krijgt te maken met overmatige haargroei op de kin. Of je hier gevoelig voor bent, hangt heel erg af van zaken zoals je genen. Als je familieleden het hebben, kan de kans groot zijn dat jij het ook krijgt.
Er zijn ook andere redenen waarom je meer haar op je kin kan krijgen. Vrouwen met een dikke, donkere haargroei rond hun mond, kin of tussen de wenkbrauwen, kunnen last hebben van hirsutisme. Dit betekent vaak dat hun huid gevoeliger is voor mannelijke hormonen of dat ze er meer van aanmaken. Dit kan erfelijk zijn, maar er kunnen nog andere factoren meespelen, zoals medicijnen, overgewicht of het gebruik van anabole steroïden. Als je ineens dichte en donkere haartjes merkt, kan dit ook wijzen op cystes op de eierstokken, misschien beter bekend als PCOS, en dit gaat vaak samen met andere symptomen zoals verlies van hoofdhaar.
Mocht je ineens extra veel en donkere haartjes op je gezicht zien, dan kan een hormonale disbalans de oorzaak zijn. Het is slim om hierover te praten met je huisarts of dermatoloog zodat je kunt ontdekken wat er speelt. Er zijn verschillende manieren om ongewenste haargroei aan te pakken, zoals scheren, waxen, epileren of laserbehandelingen, al bieden deze methoden vaak een tijdelijke oplossing. Bij hirsutisme komen die haartjes meestal weer terug. Heb jij goede manieren gevonden om ongewenste haartjes te bestrijden? Deel je ervaringen met ons en vergeet niet dit artikel te delen!