Als je denkt dat enkel brandstof en dagelijkse boodschappen goedkoper zijn in Duitsland, dan vergis je je. Vooral drogisterijartikelen zoals haarverf, opzetborstels en gezichtscrème zijn veel voordeliger aan de andere kant van de grens. In tegenstelling tot Nederlandse drogisterijen ben je in Duitsland vaak goedkoper uit, zelfs met de ‘1+1’ aanbiedingen die je in Nederland ziet. Dit blijkt uit een uitgebreide prijsvergelijking door Kassa.
Kassa onderzocht dertien producten van bekende merken en vergeleek de prijzen bij twee grote drogisterijketens: Kruidvat in Nederland en DM in Duitsland. DM bleek de helft goedkoper te zijn voor dezelfde producten. Het totale aankoopbedrag voor Kassa kwam bij Kruidvat uit op 161,69 euro, terwijl je bij DM maar 73,75 euro kwijt was.
Neem bijvoorbeeld de opzetborstels van Oral B (verpakking van vier stuks): Kruidvat vraagt in Nederland 27,99 euro, terwijl je bij DM in Duitsland maar 13,45 euro betaalt.
Conclusies Over Prijsverschillen
Zelfs met de ‘1+1’ aanbiedingen van Kruidvat, waarbij je twee producten krijgt voor de prijs van één, is het in Duitsland nog steeds goedkoper. Een winkelmandje dat bij Kruidvat 159 euro kostte, kostte bij DM in Duitsland slechts 116,35 euro.
In Nederland maken drogisterijen veel gebruik van promoties zoals ‘1+1’, in de hoop veel klanten te trekken. De Consumentenbond merkt op dat deze acties bijna 60% van hun omzet genereren vanwege het aantrekkelijke ‘gratis’. Consumentenpsycholoog Liza Luesink legt uit dat we vaak voor een ‘1+1’-deal gaan boven 50% korting, zelfs als de korting hetzelfde is, simpelweg omdat ‘gratis’ ons brein aanspreekt.
De Consumentenbond waarschuwt dat deze acties soms misleidend kunnen zijn. Daarom wordt gepleit voor strikte regels rond prijsverlagingen. Drogisterijen vinden echter creatieve manieren om de regels te omzeilen met dergelijke aanbiedingen. Joyce Donat van de Consumentenbond merkt op dat winkels altijd wel manieren vinden om klanten naar binnen te lokken met verleidelijke deals.
Uit een enquête van Kassa blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders wel eens de grens overgaat om boodschappen te doen. Van de 2500 respondenten gaf 65% aan regelmatig boodschappen in Duitsland te doen, vooral voor dagelijkse producten en drogisterijartikelen. Velen besparen zo meer dan 50 euro per trip.
Zelfs als je vanuit Utrecht naar Emmerich rijdt met een middelgrote benzineauto en daar tankt voordat je terugrijdt, ben je nog steeds 20 euro goedkoper uit.
Onderzoek van Follow The Money wijst uit dat het prijsverschil deels komt door hogere inkoopprijzen voor kleinere markten zoals Nederland. Het land is een kleine afzetmarkt, waardoor fabrikanten hier hogere prijzen kunnen vragen. Verschillen in verpakkingen en talen vormen ook een uitdaging voor het importeren van goedkopere producten.
Fabrikanten zien Europa vaak als een rendabele markt. Met hogere marges kunnen ze investeringen elders financieren. Dit komt ook door hun machtspositie: grote fabrikanten maken afspraken met winkels voor schapruimte en promoties, wat minder ruimte laat voor kleinere concurrenten.
Hoewel de Europese Commissie fabrikanten bestraft die hun macht misbruiken, blijft handhaving lastig. Een voorbeeld hiervan is de boete van 200 miljoen euro die AB InBev ontving voor zijn handelspraktijken in België. Mondelēz kreeg ook een boete van bijna 340 miljoen euro voor marktverstoring.
Als consument kun je besparen door online naar de beste deals te zoeken of te winkelen bij discounters. Heb je toch plannen om naar de drogisterij te gaan? Let dan goed op de aanbiedingen, en als je dicht bij de grens woont, is een trip naar Duitsland voor lagere prijzen zeker het overwegen waard.
(Bron: Kassa)