Waarom je keukenpapier in de keuken beter kunt vermijden: 5 belangrijke redenen

Gebruik jij vaak keukenpapier voor kleine schoonmaakklusjes in de keuken? Je hebt misschien niet door dat het niet altijd de beste optie is.

Keukenpapier, bekend als keukenrol, is een alledaags item dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar toch ontzettend handig is in en buiten de keuken. Het is sterk absorberend en daarmee ideaal voor het opruimen van gemorste vloeistoffen, zoals drankjes of olie.

Hoewel keukenpapier erg praktisch lijkt voor de hygiëne in de keuken, zitten er toch enkele nadelen aan verbonden. Hier zijn vijf redenen waarom het misschien slim is om te stoppen met het gebruik van keukenpapier.

1. Je mooie zilverwerk kan worden aangetast door het gebruik van keukenpapier. Dit komt omdat het papier krassen kan maken op de delicate oppervlakken van je bestek. Beter is het om microfiber of speciale schoonmaakdoeken voor zilverwerk te gebruiken om krassen te voorkomen en de glans te behouden.

2. Een prachtig houten werkblad is een aanwinst voor elke keuken, maar pas op met keukenpapier voor het schoonmaken. De vezels van het papier kunnen belangrijk olie uit het hout opnemen, waardoor de beschermlaag aangetast kan worden. Gebruik liever een zachte doek of spons om het hout te poetsen en te beschermen.

3. Gebruik je keukenpapier om een mes schoon te maken nadat je het niet in de vaatwasser wilt stoppen? Gevaarlijk! Het scherpe mes kan door het papier snijden en je vingers verwonden. Een spons of stevige doek is een veel veiliger keuze.

4. Keukenpapier lijkt handig, maar het is duur en slecht voor het milieu. Bomen worden gekapt voor de productie, en na eenmalig gebruik wordt het meestal weggegooid. Herbruikbare microfiber doeken of katoenen doeken zijn betere alternatieven die afval reduceren en gewassen kunnen worden.

5. Bij de productie van keukenpapier worden vaak bleekmiddelen en chemicaliën toegepast. Deze kunnen op het papier achterblijven en via je eten in je lichaam terechtkomen. Voor de gezondheid van jouw gezin zijn natuurlijke schoonmaakopties beter. Hoewel keukenpapier snel problemen in de keuken kan oplossen, is het niet altijd de beste keuze voor de hygiëne.

Kiezen voor herbruikbare doeken zorgt voor zachte en veilige schoonmaakresultaten. Dat is beter voor zowel je spullen als het milieu.