Je vriezer is echt een redder in nood, die ons eten lang vers kan houden, soms zelfs jaren per ongeluk! Tuurlijk, ijs is perfect voor in de vriezer, maar er zijn ook voedingsmiddelen en drankjes die je daar nooit moet bewaren. Soms overleven ze de kou niet, of zijn ze gewoon niet geschikt voor temperaturen onder nul. Meer weten over welke dat zijn? Het verbaasde me echt wat er gebeurt met nummer drie als je het invriest!
1. Champagne
Heb je weleens zin in een lekker koud glas champagne, vooral met oud en nieuw? En vergeet je hem dan net op tijd koud te zetten? Je denkt misschien eraan om hem snel in de vriezer te leggen. Niet doen! Het koolzuur in champagne kan zorgen dat de fles ontploft, waardoor je vriezer een champagnebad krijgt en er mogelijk glasscherven rondvliegen. Beter is het om champagne in een ijsemmer met water en ijsblokjes af te laten koelen.
2. Eieren
Bewaar eieren ook niet in de vriezer. Het water in de eieren zet uit bij bevriezing, wat de schaal kan breken en schadelijke bacteriën kan laten groeien. Daarnaast ziet een bevroren ei er niet echt smakelijk uit, toch?
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurde gerechten, zoals frietjes of krokante kip, zijn gewoon minder lekker als je ze opnieuw invriest na het bakken. De knapperigheid, wat juist het lekkere deel is, verdwijnt als je het weer bevriest. Ons advies? Eet gefrituurd eten meteen, en als je friet in de vriezer hebt, laat ze dan in hun originele verpakking.
4. Yoghurt
Verwacht niet dat je met het bevriezen van yoghurt de bekende frozen yoghurt krijgt. Wanneer je yoghurt bevriest, verandert de structuur en lijkt het meer op kwark. Ook kan het schiften bij ontdooien. De yoghurt wordt korrelig en waterig en kan zelfs zurig smaken, maar het blijft nog steeds eetbaar. Ben je niet heel kieskeurig over de textuur, dan kun je het nog gewoon gebruiken.
5. Bier
Bier en de vriezer zijn geen goede combinatie. In een blik kan bevroren bier het blikje doen uitzetten, wat het moeilijk maakt om eruit te drinken, of zelfs erger, het kan exploderen. Bij bierflessen kan het glas breken of de dop eraf springen. Als je die situatie wilt vermijden, laat het dan in de koelkast ontdooien en wees voorzichtig bij het openen!
6. Avocado
Sommigen denken misschien dat je avocado’s kunt invriezen, maar dat is geen goed idee. Technisch gezien kan het wel, maar de smaak, kleur en structuur gaan flink achteruit. Ze worden bruin en bitter van smaak! Daarnaast wordt het vruchtvlees zacht, slijmerig en sponsachtig en smaakt het niet meer vers.
7. Ontdooid vlees
Vlees of zeevruchten die je hebt ontdooid, moet je niet opnieuw invriezen. Vlees dat meerdere keren wordt bevroren en weer ontdooid, verhoogt de kans op voedselvergiftiging aanzienlijk! Plannen veranderen soms, waardoor je maaltijdplannen moeten verschuiven, dat gebeurt iedereen wel eens. Vlees en vis kunnen die flexibiliteit echter niet aan.
8. Kaas
Als je kaas invriest, kun je ervan uitgaan dat het net als andere zuivelproducten van structuur verandert en brokkelig wordt. Bij lage temperaturen vormen zich ijskristallen in de kaas, wat negatief is voor de smaak en textuur. Het water zet uit bij bevriezen en krimpt bij ontdooien, wat de moleculaire structuur beïnvloedt en zorgt dat de kaas brokkelig wordt. Vooral verse kazen zoals Queso Fresco of Brie zijn het kwetsbaarst voor invriezen.