Leonie (33): ‘Ik maak geen huizen schoon waar mensen hun schoenen aanhouden!
Leonie werkt al meer dan tien jaar als zelfstandig schoonmaakster. Ze heeft werkelijk van alles voorbij zien komen: keukens die compleet verwaarloosd zijn en badkamers waarvan je niet zou geloven dat ze ooit zijn schoongemaakt. Toch is er één ding waar ze echt niet tegen kan, en dat is wanneer mensen binnen hun schoenen niet uitdoen.
“In die jaren heb ik zo veel smerigheid gezien dat niets me meer verbaast,” vertelt Leonie. “Maar wat ik echt niet snap, is waarom mensen het normaal vinden om met vieze schoenen rond te lopen in huis. Het is niet alleen smerig, het is ook een gebrek aan respect voor mij als schoonmaakster!”
Voor Leonie is dit geen kleinigheid, maar een reden om het werk zelfs niet aan te nemen. “Mensen lopen op straat door van alles heen: hondenpoep, kauwgom, sigarettenpeuken en meer. En dan vinden ze het normaal om dat direct hun woonkamer in te brengen? Ik begrijp het niet. Waar is het gevoel voor netheid gebleven?”
Leonie wijst erop dat ze niet de enige is die zich eraan ergert. “In veel landen is het doodnormaal om je schoenen bij de deur uit te doen. In Japan en Zweden kijkt niemand daarvan op. Maar hier in Nederland lijken sommige mensen weinig om hygiëne te geven.”
Het stoort haar dat sommigen haar als ‘moeilijk’ bestempelen omdat ze deze woningen niet meer wil schoonmaken. “Sorry, maar ik ben een schoonmaker, geen vuilnisophaler. Als je je huis bewust vies maakt, ben ik niet degene die het komt schoonmaken. Het minste wat je kunt doen is je schoenen uitdoen.”
Leonie is door de jaren heen kritischer geworden in welke klussen ze aanneemt. Huizen waar de schoenen aanblijven, slaat ze nu over. “Die vieze vloeren laat ik aan iemand anders over. Het is een verstandige keuze. Ik heb mijn principes en als dat betekent dat ik opdrachten moet weigeren, is dat maar zo. Respect is belangrijk.”
Hoe haar klanten hierop reageren varieert. Sommigen hebben er begrip voor en steunen haar beslissing. “Ik heb vaste klanten die mijn hygiëne-eisen waarderen. Voor hen is het vanzelfsprekend om hun schoenen uit te doen.” Anderen beschouwen haar als lastig. “Sommigen vinden het overdreven en houden hun schoenen hardnekkig aan. Prima, maar zonder mij.”
Leonie hoopt dat mensen hun mentaliteit veranderen. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren hoe vies hun schoenen kunnen zijn. Zou je met je schoenen op je kussen willen staan? Nee? Waarom zou je er dan wel over je tapijt lopen, waar je kinderen op spelen? Het is echt onbegrijpelijk dat sommigen dat niet snappen.”
Wat denk jij? Is Leonie’s standpunt terecht en moeten Nederlanders vaker hun schoenen thuis uitdoen? Of overdreven en moet ze leren accepteren dat schoenen binnen normaal zijn? Laat het weten in de reacties!