fitness meester logo

Ben jij bekend met het komkommerdieet? Met dit dieet kan je in 2 weken 7 kilo afvallen!


Het komkommerdieet is een voedingsplan dat sterk de nadruk legt op de consumptie van komkommers, een groente die bekend staat om zijn lage calorische waarde en hoge watergehalte. Dit dieet is ontworpen als een kortetermijnoplossing voor gewichtsverlies, waarbij de focus ligt op het beperken van de calorie-inname door hoofdzakelijk komkommers te eten. In dit artikel onderzoeken we de voordelen van het komkommerdieet, bekijken we enkele potentiële nadelen en bieden we een voorbeeld van een eetschema.

Wat is het Komkommerdieet?

Het komkommerdieet is een snelle, vaak zeer restrictieve manier van eten die bedoeld is om binnen een korte periode gewicht te verliezen. Het dieet moedigt aan om bij elke maaltijd en als tussendoortje komkommers te consumeren, vanwege hun lage caloriegehalte en hun vermogen om een gevoel van volheid te geven. Dit dieet wordt meestal voor een korte duur, vaak niet langer dan een week of twee, aangeraden.

Voordelen van het Komkommerdieet

 1. Laag in Calorieën: Komkommers zijn extreem laag in calorieën, wat betekent dat je een grote hoeveelheid kunt eten zonder veel calorieën binnen te krijgen. Dit kan leiden tot een calorietekort, wat noodzakelijk is voor gewichtsverlies.
 2. Hydratatie: Komkommers bestaan voor ongeveer 95% uit water, wat kan helpen bij hydratatie. Goede hydratatie is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder metabolisme.
 3. Vezelrijk: Komkommers bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels, vooral in de schil. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering en kunnen helpen bij het bevorderen van verzadiging.
 4. Voedingsstoffen: Ondanks hun lage caloriegehalte bevatten komkommers verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine K, vitamine C en verschillende mineralen.

Potentiële Nadelen

 1. Voedingstekorten: Omdat het dieet zeer beperkend is, is er een aanzienlijk risico op voedingstekorten, vooral als het voor langere tijd wordt gevolgd.
 2. Niet Duurzaam: Dit dieet is niet bedoeld voor langdurig gebruik en kan moeilijk vol te houden zijn vanwege de monotone aard.
 3. Tijdelijk Gewichtsverlies: Veel van het gewichtsverlies kan te wijten zijn aan verlies van watergewicht, wat betekent dat het gewicht snel terug kan komen nadat het dieet is beëindigd.

Voorbeeld Eetschema

Hier is een voorbeeld van een eetschema voor één dag op het komkommerdieet:

Ontbijt

 • 2 middelgrote komkommers, gesneden en gemengd met een handvol cherrytomaatjes en wat olijfolie.
 • 1 hardgekookt ei of een portie Griekse yoghurt voor eiwitten.

Tussendoortje

 • 1 kleine komkommer, gesneden in stokjes, eventueel met een lichte hummusdip.

Lunch

 • Komkommersalade: gesneden komkommer gemengd met fijngehakte verse dille, een scheutje citroensap, en olijfolie.
 • Een portie gegrilde kip of tofu voor de eiwitten.

Tussendoortje

 • Een handvol amandelen of een kleine komkommer.

Diner

 • Komkommernoedels (gemaakt met een spiraalsnijder) gemengd met een lichte saus op basis van tomaten of pesto.
 • Een portie vis of mager vlees voor de eiwitten.

Tussendoortje

 • Een komkommer smoothie gemaakt met een halve komkommer, wat spinazie, een appel, en water of amandelmelk.

Conclusie

Het komkommerdieet kan een effectieve manier zijn voor snel gewichtsverlies, vooral vanwege het lage caloriegehalte en de hydraterende eigenschappen van komkommers. Echter, het is belangrijk te onthouden dat dit dieet niet bedoeld is voor langdurig gebruik en dat het risico’s kan inhouden, zoals voedingstekorten en tijdelijk gewichtsverlies. Voordat je aan dit of enig ander dieet begint, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen. Een evenwichtig dieet, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging, blijft de meest aanbevolen aanpak voor gezond gewichtsverlies en onderhoud.

Picture of Hans de Waard
Hans de Waard
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.