fitness meester logo

Anabolen steroïden

anabolen steroiden spuit

Wanneer je in de fitnesswereld actief bent heb je vast en zeker wel eens van anabolen steroïden gehoord. Het is namelijk een veelbesproken begrip, waar vaak een negatieve lading aan vast zit. Maar wat zijn anabolen steroïden, hoe werken ze en door wie worden ze gebruikt?


Wat zijn anabolen steroïden?

Anabolen steroïden, ook wel gewoon anabolen genoemd, zijn in feite de chemische variant van de geslachtshormonen die ons lichaam aanmaakt. Normaal gesproken krijgen pubers voor het eerst met geslachtshormonen te maken. Het bekendste hormoon is testosteron.

Testosteron zorgt ervoor dat pubers geslachtsrijp worden. Dit zie je doordat hun stem veranderd, ze haar krijgen op plekken waar ze dit eerst nog niet hadden en doordat ze ook breder worden. Andere effecten zijn zweten, meer wisselingen in hun emotie en het aanmaken van meer spierweefsel.

Het aanmaken van meer spierweefsel komt doordat het geslachtshormoon de aanmaak van eiwitten bevordert. Ook werkt het tegen spierafbraak. Dat is precies de reden dat sommige krachtsporters anabolen gebruiken. De anabolen zorgen ervoor dat ze sneller spieren kunnen laten groeien, en hun spier minder snel afbreken.

Echter is het niet zo dat je niet meer hoeft te sporten wanneer je anabolen gebruikt. Anabolen is gewoonweg een hulpmiddel om spieren sneller te laten groeien wanneer het in combinatie met training en de juiste voeding wordt gebruikt.


Hoe werken anabolen steroïden?

De spieren in het lichaam beschikken over receptoren. Deze receptoren zijn belangrijk voor de spiergroei. Wanneer ze getriggered worden, groeien onze spieren namelijk. Anabolen prikkelen de receptoren van onze spieren waardoor ze gaan groeien.

Echter werken anabolen alleen voor spieren, en niet voor pezen. Hierdoor kan het voorkomen dat de spieren veel te sterk zijn voor de pezen waardoor ze uiteindelijk afscheuren. Dit zorgt voor vervelende blessures.

Ook neemt het vochtgehalte toe wanneer anabolen steroïden worden gebruikt. Echter verdwijnt dit vocht weer wanneer gestopt wordt met het gebruik van anabolen, net als de spieren.


De nadelen van anabolen

Anabolen steroïden hebben ontzettend veel vervelende en nadelige bijwerkingen. Daarom wordt het ook nooit aangeraden om anabolen te gebruiken. Het is immers ook illegaal om in Nederland te gebruiken.

Een van de bijwerkingen is dat anabolen ontzettend verslavend zijn. Het is lastig om te stoppen met het gebruik van anabolen wanneer je eenmaal bent begonnen. Ook wordt de aanmaak van natuurlijke hormonen geremd wanneer men gebruik maakt van anabolen. Hierdoor raakt het lichaam van slag en kan het maanden duren voordat dit proces weer normaal op gang is gekomen.

Dit zijn andere vervelende nadelen van anabolen steroïden:

 • Haaruitval (dit is onomkeerbaar)
 • Acne op het hoofd, borst, armen, rug en nek
 • Minder zaadcellen
 • Spier- en peesscheuren
 • Vorming van borsten bij mannen
 • Haar op plekken waar eerst minder/geen haar zat
 • Misselijk- en duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Vergroting prostaat
 • Schildklieraandoeningen
 • Verandering en vergroting van het hartweefsel
 • Sneller geïrriteerd en agressiever
 • Leverstoornissen
Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.