fbpx
fitness meester logo

Aminozuren

aminozuren

Aminozuren zijn belangrijk voor de spiergroei. Dat weet je misschien wel als je al een tijdje actief bent in de wereld van fitness en krachtsport. Maar wat zijn aminozuren nu precies; waar kun je ze vinden? En wat zijn nou de functies van die aminozuren? Ook vertellen we je wat meer over het populairste aminozuren-supplement BCAA.


Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de belangrijkste onderdelen van eiwitten. Deze eiwitten zorgen voor de bouw van ons lichaam en zorgen ook voor spieropbouw. Er zijn verschillende aminozuren (22 in totaal) waarvan leucine, isoleucine en valine de bekendste drie soorten zijn. Deze zitten namelijk in BCAA.

We kunnen onderscheid maken in essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden. We zullen de essentiële aminozuren dus uit voeding moeten halen. Essentiële aminozuren stimuleren ook de groei van niet-essentiële aminozuren.

De niet-essentiële aminozuren worden door ons lichaam aangemaakt. We hebben beide aminozuren nodig om normaal te kunnen functioneren.


Waar worden aminozuren voor gebruikt?

Aminozuren zijn belangrijk de groei van onder andere organen, botten, bloedvaten, nagels, pezen en huid. Maar ze staan vooral bekend omdat ze belangrijk zijn voor de spiergroei. Ze zorgen namelijk ook voor het herstel van gescheurde spieren na een krachttraining.

Daarnaast zorgen aminozuren ook voor het:

  • Transport en opslag van verschillende voedingsstoffen
  • Immuunsysteem; het weert bacteriën en virussen af.

Wat is BCAA?

De bekendste aminozuren zijn BCAA. Dit is een sportsupplement dat de drie belangrijkste essentiële aminozuren voor spiergroei bevat: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren zijn belangrijk voor de groei en het herstel van spieren na een training.

Vaak wordt een supplement als BCAA verward met whey protein. Toch zit er een degelijk verschil in. Whey protein bestaat namelijk uit meerdere essentiële aminozuren en nog een aantal andere stoffen. BCAA is daarentegen een stuk geconcentreerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees je onze artikelen ook al?
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwe Berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.