fitness meester logo

Afvallen na kerst? Geen probleem met deze 6 tips!

Afvallen na kerst voelt alsof je straf krijgt omdat je iets slechts hebt gedaan. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn namelijk genoeg manieren waarop je redelijk snel kunt afvallen na de kerst. We willen je graag helpen om wat kilootjes kwijt te raken, en geven daarom onze waardevolste tips om af te vallen in dit artikel weg.


Kerst en afvallen

Veel mensen willen na de kerst gaan afvallen. Dit heeft vaak twee redenen. De eerste reden is dat veel mensen met kerst net wat meer en ongezonder eten dan ze normaal doen. Je zult zien dat je misschien een paar kilo bent aangekomen na kerst. Daarbij komt ook nog het feit dat net na kerst het nieuwe jaar begint. Dat is het moment dat veel mensen met goede voornemens een aantal kilo willen afvallen. De derde reden is dat het eerste waar mensen naar uitkijken na de kerst, het voorjaar is. Mensen zijn bezig met het boeken van hun vakantie, en willen er dan graag een aantal kilootjes af hebben, zodat ze met een strak lichaam op vakantie kunnen.

afvallen na kerst
Afvallen na kerst

Deze combinatie zorgt ervoor dat er in Januari altijd een stuk meer mensen in de sportschool zijn dan in de laatste maanden van het jaar. Het probleem bij veel mensen is echter de motivatie. 10 kilo afvallen in 2 weken is onmogelijk. Denk daarom niet dat zoiets kan. Wanneer je een aantal maanden onderstaande tips volgt, ga je zeker weten afvallen. Het belangrijkste is en blijft echter dat je het zal moeten volhouden.

Voel je niet schuldig

Het belangrijkste van allemaal is dat je je niet zo schuldig hoeft te voelen. Kerst is maar op 2 van de 365 dagen in een jaar. Het maakt echt niet uit dat je op deze dagen wat meer eet en drinkt. Uiteindelijk gaat het om het grotere geheel. Zolang je de rest van het jaar gezond eet, kun je tijdens kerst doen wat je wilt zonder je zelf zorgen te maken. Eet bijvoorbeeld de weken voor kerst niet te veel chocolade en kerstkransjes, maar beperk het tot de kerstdagen. Zo kun je tijdens kerst genieten zonder zorgen.


#1. Eet minder koolhydraten

Koolhydraten worden over het algemeen een stuk sneller opgeslagen als vetten dan ieder andere voedingsstof. Helemaal wanneer deze koolhydraten in de avond gegeten worden. Stel dat je bij het avondeten een bord pasta eet, en daarna niks anders gaat doen dan op de bank zitten en Netflixen. Je lichaam kan deze koolhydraten niet als energie gebruiken, waardoor ze worden opgeslagen als vet. Op deze manier zijn koolhydraten dus dikmakend.

Wanneer je koolhydraten eet, kun je dit vooral in de ochtend of in de middag doen. Dan verbruikt je lichaam het grootste aantal van deze koolhydraten als energie, en wordt er zo min mogelijk opgeslagen als vet. In de avond kun je het beste kiezen voor eiwitten, vezels en gezonde vetten. Natuurlijk mag je nog steeds voor koolhydraten kiezen, maar zorg ervoor dat je dan wel gaat sporten in de avond, zodat je deze koolhydraten verbrand.


#2. Drink veel water

Water is de gezondste drank voor je lichaam. Er zitten namelijk geen calorieën in, terwijl het wel boordevol gezonde mineralen zit. Door meer water te drinken, is je maag gevuld. Dit helpt goed tegen een hongergevoel, waardoor je minder snel trek in eten hebt. Er wordt sowieso aangeraden om tussen de 1,5 en 2 liter water per dag te drinken, maar wanneer je wilt afvallen, kun je het beste minimaal 2 liter water per dag drinken. Natuurlijk kan dit ook in de vorm van thee of koffie. Hier zitten namelijk ook geen calorieën in. Let echter wel op met koffie, omdat dit ook juist het lichaam kan laten uitdrogen.


#3. Sport meer en beweeg iedere dag

De tip die je waarschijnlijk al had verwacht, is dat je meer zou kunnen sporten. Door zo veel mogelijk te sporten, houd je je lichaam in topvorm en verbrand je ontzettend veel calorieën. Sport daarom minimaal 3 keer per week, en zorg iedere dag voor genoeg beweging. Spreek met jezelf af dat je iedere dag óf gaat sporten, óf een uurtje gaat wandelen. Door af te spreken met jezelf dat je íedere dag een van deze twee activiteiten gaat doen, kun je jezelf niet met een smoes (het regent) overhalen om het een dagje over te slaan.

Door jezelf aan te zetten om meer te gaan bewegen, kom je in een gezond ritme. Je lichaam went zich er aan om veel te bewegen, waardoor je uiteindelijk ook veel makkelijker gaat sporten en bewegen


#4. Begin met Intermittent Fasting

afvallen kerst

Intermittent fasting is ontzettend populair onder mensen die op een redelijk snelle en makkelijke manier willen afvallen. Bij intermittent fasting ben je periodiek aan het vasten. Veel mensen volgen het 16/8-schema, waarbij ze 16 uur per dagen aan het vasten zijn, en 8 uur per dag mogen eten. Ze eten dan bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 en 19.00, waardoor ze het ontbijt en de avondsnacks overslaan. Je komt zo niet in de verleiding om in de avond nog een snack te pakken, omdat je hebt afgesproken na 19.00 niks meer te eten.

LEES OOK: Alles dat je moet weten over Intermittent Fasting

Met intermittent fasting krijg je dus een stuk minder calorieën binnen, omdat je minder tijd hebt om te eten. Daarnaast zal je ook een stuk bewuster worden over de voeding die je wél eet.


#5. Maak gebruik van persoonlijke eetschema’s

Persoonlijke eetschema’s heeft al ontzettend veel mensen geholpen om af te vallen. Zo’n eetschema zorgt ervoor dat je weet wat je gaat eten, waardoor je ook niet te veel kunt eten. Ook kun je zo precies berekenen welke voedingsstoffen je binnen krijgt.

Er zijn veel aanbieders van eetschema’s, maar wij zijn vooral fan van FitChef. De oprichter van FitChef, Mark van Oosterwijck, is ooit begonnen met FitChef om anderen te helpen een gezonder leven te krijgen. De voedingsexperts van FitChef maken iedere week nieuwe eetschema’s inclusief handige boodschappenlijstjes en tips om af te vallen. Daarnaast zijn de gerechten van FitChef ook nog eens super lekker.


#6. Drink minder/geen alcohol

In alcohol zitten ontzettend veel calorieën en koolhydraten, die erg dikmakend zijn. Daarnaast ontregelt het ook de spijsvertering voor minimaal een etmaal. Hoe meer je drinkt, hoe sterker dit effect wordt.

Tijdens de feestdage zul je genoeg alcohol drinken, wat helemaal niet erg is. Wanneer je snel wil afvallen, zou je er echter wel voor kunnen kiezen om ná de feestdagen een maandje geen alcohol meer te drinken. Of beperk het tot maximaal 1 dag per week/2 weken.


Nog meer tips voor afvallen na kerst

Natuurlijk laten we het niet bij deze tips. We geven je graag nog meer tips om af te vallen na de kerstdagen. Onderstaande tips gaan je zeker helpen om net die extra kilo eraf te halen!

  • Drink geen frisdrank meer. In frisdrank zitten veel calorieën en suikers, waar je eigenlijk helemaal niks aan hebt. Na het drinken van frisdrank heb je namelijk helemaal geen gevulde maag, en dus nog steeds honger. Je kunt dus veel beter een gezonde maaltijd nemen dan een glas frisdrank.
  • Probeer veel vezels te eten bij je ontbijt. Vezels zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je maag voller dan werkelijk zo is, en zo zul je ook minder snel last hebben van een hongergevoel.
  • Eet iedere week een cheat-meal. Een cheat-meal is een ongezonde maaltijd naar keuze, waardoor je je dieet makkelijker moet kunnen volhouden. Zolang je de rest van de week gezond eet, is het helemaal niet erg om eens per week een ongezonde maaltijd te eten. Het helpt je alleen maar om je gezonde voedingspatroon vol te houden.
  • Stop met snoep, chips en koeken. Deze producten zitten vol ongezonde suikers, koolhydraten en vetten waar je niks aan hebt. De voedingsstoffen in deze producten worden direct opgeslagen als vet. Je werkt jezelf dus alleen maar tegen door deze ongezonde producten te eten.
Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.