fitness meester logo

Hoe jij snel kunt afvallen met intermittent fasting

De zomer komt eraan. En dat betekent dat jij je aan het klaarstomen bent om maximaal te kunnen genieten van jouw zomer-body. Toch? Ben je nog niet begonnen aan jouw beste figuur? Geen probleem. Wij hebben namelijk een aantal tips voor je: afvallen met intermittent fasting. Maar hoe snel gaat dat? Je wilt natuurlijk alsnog zo snel mogelijk je shirt met trots uit doen op het strand deze zomer.

Wat is intermittent fasting?

We kunnen natuurlijk intermittent fasting (IF) iedere keer uitschrijven. Met IF gaat het erom dat je natuurlijk zo gezond mogelijk eet, maar vooral wanneer je wel eet. En wanneer je dus ook niet eet. Je kunt het ook wel periodiek vasten noemen. Dan snapt jouw omgeving ook waar je mee bezig bent.

Bij IF is het doel natuurlijk om kilo’s kwijt te raken. Afvallen. Zodat jij klaar bent voor jouw beste fysiek deze zomer. Omdat je periodiek minder eet, krijg je minder calorieën binnen dan wat je verbruikt. En als je dat volhoudt, kun je dus afvallen. Met het juiste schema, de goede training en een sterke mindset kun jij dit bereiken. 

Verschillende varianten van intermittent fasting

Een belangrijk punt bij IF: de periode van vasten is langer dan de periode wanneer je kunt eten. Gelukkig mag je tijdens het vasten wel calorie-arme dranken innemen: anders hou je het niet vol op een gezonde manier. Er zijn een aantal varianten binnen IF, wij vertellen je de twee populairste opties:

  1. 16/8. Moeten we nu gaan rekenen? Zeker niet. Je weet dat een dag 24 uur voltrekt. En dat je daar ook een groot deel van slaapt als het goed is. Bij deze variant eet je 8 uur per dag. En vanzelfsprekend de andere 16 uur niet. Wil je zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van deze vorm van afvallen? Dan hebben we een tip: start met vasten rond 8 uur ’s avonds. Dan kun je namelijk gewoon met je partner of vrienden dineren. De volgende dag mag jij rond de lunch (12 uur) weer gewoon eten. Zo ervaart jouw omgeving de minste hinder van dit dieet. Natuurlijk doe je dit voor jezelf, maar als je leeft met jouw partner of huisgenoten, kun je op deze manier meer draagvlak creëren. 
  2. 5:2. Weer zo’n leuke som. Vijf dagen per week eet jij gewoon jouw normale maaltijden. Uiteraard let je op je calorie-inname en zorg je dat je precies conform jouw behoefte inneemt. De andere twee dagen is een ander verhaal: hier moet je wel even streng voor jezelf zijn. Je mag namelijk maar zo’n 600 calorieën per dag innemen. En da’s best weinig. Ook belangrijk: deze twee strengere dagen mogen elkaar niet opvolgen, dus combineer dit zo goed mogelijk.
blikje coca cola light

Intermittent fasting: de resultaten

Deze vorm van afvallen, intermittent fasting, is een populaire variant. Maar wat zijn de resultaten? Je eet namelijk minder dan de behoefte. En dat is key bij afvallen: minder eten dan jouw aanbevolen hoeveelheid. Verbruik jij normaal gesproken 3.000 calorieën per dag? Met een afname van zo’n 10% kun jij gereguleerd afvallen. Dat betekent dat je nog maar 2.700 calorieën per dag mag innemen.

Op deze manier ben jij verzekerd van de beste resultaten wanneer de zomer begint. Uiteraard moet je goed kijken naar jouw behoefte aan inname: voor iedereen is dit anders. Sport je minder vaak? Ook dan moet je goed kijken naar jouw behoefte en langzaam afbouwen. Dat is niet alleen prettig voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Ineens heel erg veel afvallen is voor niemand goed.

Hoe lang moet je IF volhouden?

Dit is per persoon en per lichaam verschillend. Waarom? De een kan dit makkelijk een maand of drie volhouden, zonder moeite. De ander heeft na de eerste maand al last van het dieet. Je krijgt minder calorieën binnen dan jouw lichaam gewend is, dus daarom zal jouw lijf zich moeten aanpassen aan jouw nieuwe eetbehoefte en patroon.

Belangrijk is dus om te luisteren naar jouw lichaam en te kijken wat jouw mentale gezondheid doet. Als je snel last begint te krijgen van IF, kun je misschien beter overstappen op een andere variant. Ervaar je geen last? Dan kun je dit prima een maand of drie volhouden voor de beste resultaten. Vanzelfsprekend ga jij je niet helemaal volproppen met lekker eten wanneer je wel weer mag eten. Zonde van de moeite.

Hoeveel kilo afvallen intermittent fasting

Heb jij moeite met afvallen?

Mocht je moeite hebben met afvallen, kan dat aan verschillende aspecten liggen. Allereerst: beweging. Voldoende beweging is goed voor jouw spieren en gewrichten en houdt de boel soepel. Ga je voor spiergroei? Dan kun je merken dat je zwaarder wordt en iets voller. Je kunt helaas niet afvallen en jouw spieren laten groeien in dezelfde tijd. 

Een ander aspect is natuurlijk jouw voeding. Zorg voor een gevarieerd dieet waarbij je genoeg groente en fruit eet. Eet voldoende eiwitten zodat jouw spieren het beste kunnen herstellen na jouw training en ga op tijd naar bed. Voldoende nachtrust is net zo belangrijk als bewegen en eten. Wil je afvallen? Dan is er maar één optie mogelijk: minder calorieën innemen dan jouw aanbevolen hoeveelheid. 

Afvallen: de beste tips op een rij

We schreven het al eerder. Dat je voldoende moet bewegen. Maar met bewegen alleen kom je er niet. Je kunt bewegen volledig inrichten zoals jij dat prettig vindt. Zware krachttraining, specifieke oefeningen voor jouw beroep of favoriete spiergroep. Of toch een lekkere sessie cardio? Dat maakt natuurlijk niets uit. Doe wat jij het prettigst vindt en waar jij de meeste energie uit haalt. Deze energie kun jij namelijk weer omzetten in goede resultaten op werk.

Bijvoorbeeld. En kun je met een gerust hart slapen. Want da’s namelijk net zo belangrijk als bewegen: voldoende rust. Minimaal 8 uur per nacht slapen en volledig tot rust kunnen komen is belangrijk om jouw spieren en gewrichten tijd te geven om te herstellen.

En dan: voeding. Genoeg groente en fruit, afwisselend eten en eiwitten. Deze ingrediënten heb je sowieso nodig om jouw resultaat te kunnen behalen. Wil je aankomen in spiergroei en dus breder of sterker worden? Dan raden we je aan niet af te vallen. Je raakt hoe dan ook spiergroei kwijt wanneer je minder calorieën inneemt. En dan groeien jouw spieren dus niet. Zorg dan voor een klein calorie-overschot waardoor jij zo gezond mogelijk jouw lichaam en spieren kunt laten groeien.

intermittent fasting hoeveel kilo afvallen

Voedingsschema afvallen

Werk jij graag met een voedingsschema? Check dan eens onze kennisbank. Daar kun je je hart ophalen als het gaat over de juiste voeding, de beste opties om spierkracht te laten toenemen en tips om af te vallen. Voor iedereen is er een andere optie beschikbaar. Dus ook voor jou. Wil jij liever langzaam en stabiel afvallen? Kies dan voor een calorietekort van zo’n 10%. Van jouw dagelijkse behoefte qua inname. Denk je dat je net een stapje verder wilt gaan? Ga dan voor maximaal 15% tekort op jouw calorie-inname. Zo kun jij toch nog scherp en vrolijk jouw dagen door. 

Fitness Meester is een gigantische kennisbank. Op het gebied van voeding, rust, supplementen en training. Heb je een interessant artikel gespot of wil je meer weten? Mail ons dan. Via info@fitnessmeester.nl. Dan gaan wij samen aan de slag voor jouw doelstellingen.

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.