fbpx
fitness meester logo

Afvallen door warmte: feit of fabel?

afvallen door warmte

Afvallen door warmte; is het een feit of fabel? Het zou mooi zijn als je afvalt door simpelweg in een warme omgeving te wonen. Het zou ook nog een logische redenatie kunnen hebben; door warm weer zweet je meer, waardoor je misschien ook meer afvalt. Maar is dat echt zo?


Ga je afvallen door warmte?

Je hoort wel eens dat mensen zijn afgevallen door warmte. Kan dat echt? Helaas, het is niet zo dat warm weer er voor zorgt dat we afvallen door warmte. De warmte zelf speelt hier geen directe rol in. Maar niet getreurd: warmte speelt indirect namelijk wel een rol bij het afvallen.

Wanneer het warm weer is, drink je namelijk een stuk meer water dan in de wintermaanden. Het is in de zomermaanden namelijk een stuk warmer, waardoor het niet zo moeilijk is om 2 liter water per dag te drinken. Doordat je meer water drinkt, heb je over het algemeen ook minder last van een hongergevoel. Je eet dus in de zomermaanden over het algemeen wat minder dan in de wintermaanden.

afvallen in de zomer

Ook heb je sowieso door het warme weer minder eetlust. Wanneer je eet, zullen je darmen aan het werk moeten om het eten te kunnen verwerken. Dat warmt het lichaam op, terwijl je het al zo warm hebt. Wanneer we eiwitten eten, wordt dit zelfs verergerd. De warmte geeft daarnaast ook een verzadigd gevoel. Dit alles zorgt er voor dat je gewoon wat minder zin hebt in een maaltijd. En wanneer je minder eet, zul je ook meer afvallen.

In de wintermaanden houd ons lichaam de warmte vast, omdat het buiten vaak erg koud is. In de zomer moet ons lichaam zichzelf juist gaan afkoelen. Warmte vasthouden kost niet zo veel energie als het lichaam afkoelen, waardoor we meer energie verbranden in de zomer. Ook op deze manier verbranden we in de zomer net wat extra calorieën dan in de zomer.


Kun je ook niet afvallen door zweten?

Het ligt er een beetje aan wat je met afvallen bedoeld. Wanneer je zweet raak je natuurlijk vocht kwijt. Je valt dus wel af, maar verbrand in principe geen vet. Daarom is het afvallen voor op de korte termijn. Verbrand je calorieën met zweten? Nee, niet per se.

Soms zie je wel eens mensen hardlopen met een plastic zak om hun lichaam. Ze denken dat je hierdoor meer gaat zweten, wat zou betekenen dat je meer afvalt. Dat werkt dus niet. Je zult geen vet verbranden wanneer je gaat trainen met een plastic zak. Sterker nog, het kan gevaarlijk zijn om te gaan trainen met een plastic zak. Ons lichaam kan de warmte dan niet kwijt, wat problemen kan opleveren.

Vechtsporters doen dit overigens wel; zij willen op de wedstrijddag zo min mogelijk wegen. Dat is namelijk in hun voordeel. Daarom doen zij er alles aan om zo veel mogelijk vocht uit het lichaam te drijven.

Calorieën verbranden in de sauna

Ook door naar de sauna te gaan, val je niet per se af. Je zult natuurlijk wel meer vocht verliezen omdat je meer zweet, maar daarom moet je voor en na de sauna ook genoeg water drinken. Een sauna zorgt er helaas niet voor dat je meer calorieën zult verbranden. In ieder geval niet genoeg om zichtbaar resultaat te zien.


Zwaarder door warm weer?

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je zwaarder bent wanneer het warm is. En je bent niet de enige. Veel mensen zien namelijk een aantal extra kilo’s op de weegschaal staan wanneer het een tijdje warm weer is. En dat komt niet door de vele barbecues die je in die periode achter de rug hebt. Ook niet van de biertjes en wijntjes die je op een zwoele zomeravond drinkt.

Wanneer het warm weer is, houdt ons lichaam meer vocht vast. Dit doet ons lichaam simpelweg om uitdroging te voorkomen. Het is dus een soort van overlevingsstrategie van ons lichaam. Omdat vocht zwaar kan zijn, zul je dat merken op de weegschaal.

Gelukkig hoef je hier niet bang voor te zijn; deze extra kilo’s verdwijnen vanzelf weer, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. We hebben ook nog een aantal tips om te voorkomen dat je lichaam vocht vasthoud bij warm weer:

 • Drink genoeg water (2 liter per dag)
 • Neem voor je gaat slapen een lauw-warme douche
 • Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag)
 • Eet vochtafdrijvende groentes (tomaat, venkel, bleekselderij, asperges en komkommer)
 • Leg je ledematen aan het eind van de dag omhoog

Geen zin om te sporten door de warmte? Dit kun je er tegen doen

De kans is groot dat je minder zin hebt om te gaan sporten wanneer het erg warm is. Dat is logisch. Ons lichaam raakt namelijk sneller uitgeput door warm weer. Hierdoor heb je vaak in de middag of avond geen zin meer om te gaan sporten. Afvallen met warm weer kan daarom lastig zijn. Toch zijn er verschillende manieren waarop je ook tijdens warm weer gewoon kunt gaan sporten.

Sport vroeg in de ochtend

Probeer in de zomermaanden zo vroeg mogelijk te sporten. In de ochtend is het vaak nog koel en begin je net aan je dag, waardoor je een stuk meer energie hebt om nog een rondje te gaan hardlopen. Of naar de sportschool te gaan. Vervolgens zul je de rest van de dag ook een stuk meer energie hebben.

Drink genoeg water en eet voldoende

Wanneer je tijdens warm weer niet voldoende water drinkt en eet, zul je zeker geen energie hebben om te gaan sporten. Drink dus per dag minimaal 2 liter water, en eet over de gehele dag voldoende. Bij voorkeur eet je vooral koolhydraten en vezels. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat we tijdens warm weer sneller uitgeput zijn. Ons lichaam heeft namelijk meer moeite met het verteren van eiwitten.

eten met warm weer
Val je met warmte meer af door het voedsel dat je eet?
Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

2 reacties

 1. Hoi Peter,
  Met dit warme weer val ik juist sneller af, wat ik dus niet wil. Ik zit aan de gezonde voeding , loop heel erg veel, en altijd bezig. Ik ben een vrouw van 58 en weeg 61kg. Ik wil niet afvallen, dus kun jij me iets adviseren?

  1. Hoi Jolanda,

   Ik begrijp het probleem. Tijdens warm weer eten we minder. Dat komt ook doordat we tijdens warm weer veel water drinken.

   Je zou kunnen proberen om op wat meer momenten kleinere hoeveelheden te eten. Eet tussendoor dus vaker een stuk fruit, en probeer pas na het eten te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.