fitness meester logo

Kun je afvallen door visolie (Omega 3)?

Visolie, ook wel bekend als omega 3, is een van de meest gebruikte voedingssupplementen die er bestaat. Visolie zit boordevol omega 3, welke voor verschillende gezondheidsvoordelen zou moeten zorgen. Denk hierbij aan een beter hart- en hersenfunctie, lager risico op depressie en zelfs een gezondere huid. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat mensen kunnen afvallen door visolie. De omega 3 in visolie zou sommige mensen helpen gewicht te verliezen. Toch zijn er ook studies die dit tegenspreken. In dit artikel kijken we naar het bewijs dat er is en bepalen of je inderdaad vet kunt verbranden door de omega 3 in visolie.


Wat is visolie?

Visolie zit vol met Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam. Er zijn verschillende soorten Omega 3-vetzuren. De belangrijkste zijn te verdelen in twee groepen:

  • Essentiële Omega-3 vetten: Dit is Alfa-linoleenzuur (ALA). Het is de enige essentiële vet in Omega-3, en is te vinden in veel plantaardig voedsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten en zaden.
  • Overige Omega 3-vetzuren: Dit zijn de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee zijn vooral te vinden in vissoorten en schelpdieren. Ze worden ook vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld margarine.
Afvallen door visolie

ALA is essentieel voor ons lichaam omdat we het niet zelf kunnen aanmaken. We zullen het dus uit het juiste voedsel moeten halen. Daarentegen zijn EPA en DHA niet zo essentieel, omdat ons lichaam deze twee vetzuren zelf kan aanmaken wanneer er ook ALA aanwezig is in ons lichaam.

Toch werkt dat niet zo heel goed. Ons lichaam zet maar 2% tot 10% van de ALA die we binnen krijgen om in EPA en DHA. Daarom zeggen veel voedingsexperts dat we zelf gemiddelde 200-300 milligram EPA en DHA binnen moeten krijgen uit voedsel, zoals bijvoorbeeld vette vis. Of in de vorm van een voedingssupplementen. Deze voedingssupplementen worden vaak aangeboden in de vorm van pillen of olie druppels.

EPA en DHA zijn onderdeel van veel essentiële processen in ons lichaam. Denk hierbij vooral aan hersen- en oogfuncties. Daarbij zorgen deze vetzuren ook nog eens voor een lager risico op depressie, borstkanker, ADHD en ontstekingen in ons lichaam.


Visolie helpt tegen een hongergevoel

Er zijn verschillende manieren waarop mensen zouden kunnen afvallen door visolie. Omega 3-vetzuren kunnen namelijk helpen met het verliezen van gewicht. De eerste manier is dat de vetzuren een hongergevoel tegen gaan. Doordat men dus simpelweg minder snel trek heeft, wordt er ook minder gegeten waardoor men vet verbrand.

In een studie is gebleken dat mensen die meer dan 1.3 gram visolie per dag namen, minder snel honger hadden binnen 2 uur na hun maaltijd, dan mensen die juist minder dan 0.3 gram visolie per dag namen (bron).

Toch gelden deze studieresultaten niet voor iedereen. Een andere studie toonde namelijk aan dat mensen die 5 gram visolie per dag namen, 20% minder vol zat na een normale maaltijd, en 28% meer zin hadden in een nieuwe maaltijd. De andere groep, die juist een placebo van de visolie nam, had dit dus juist niet (bron).


Visolie kan het metabolisme verbeteren

Een andere manier waarop Omega 3 je zou kunnen helpen met vet verliezen, is door het metabolisme te verbeteren. Je metabolisme bepaald hoeveel calorieën je per dag verbrand. Dit is voor iedereen anders. Daarom moeten sommige mensen veel moeite doen wanneer ze vet willen verbranden, en is het voor anderen gesneden koek.

Er is een onderzoek geweest dat waarin een groep mensen voor 12 weken lang iedere dag 6 gram visolie namen. De werking van hun metabolisme steeg met 3,85% (bron).

Een andere studie toonde aan dat het metabolisme van oudere vrouwen die iedere dag 3 gram visolie namen verbeterd werd met 14%. Dat staat gelijk aan het verbranden van 187 extra calorieën per dag.

Recentelijk is er ook nog een studie geweest waaruit bleek dat gezonde volwassene een verbetering van het metabolisme met 5,3% hadden, wanneer ze 3 gram visolie per dag namen.

Je zou dus zeggen dat je er bijna niet meer om heen kunt dat visolie écht zorgt voor een betere vetverbranding, en je dus kunt afvallen door visolie. Toch zijn er ook studies geweest die dit niet aantoonden. Daarom is het dus nog niet zo zeker. Maar de kans dat visolie jouw metabolisme verbeterd, is er dus wel.

Omega 3
De Omega 3 in visolie kan soms helpen met afvallen.

Visolie zorgt voor positievere effecten van een oefening

In het verleden zijn er verschillende onderzoeken geweest waarbij men het effect van visolie op de resultaten van een fitness oefening wilde aantonen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat visolie ervoor zorgt dat je de juiste voedingsstoffen als energie gebruikt tijdens een oefening. Dit resulteerde erin dat vrouwen die 3 gram visolie per dag namen, 10% meer calorieën en 19% tot 27% meer vet verbrandde tijdens een oefening.

LEES OOK: Dit is het beste cardio apparaat om af te vallen

Dit kan dan ook de reden zijn dat veel krachtsporters die bezig zijn met droog trainen, gebruik maken van visolie supplementen.

Maar ook voor deze bewering zijn er studies geweest die dit niet bewezen. Het is daarom ook nog onzeker of visolie écht voor een betere vetverbranding tijdens een oefening zorgt. Er zijn dus meer onderzoeken nodig om dit glashard te kunnen bewijzen.


Afvallen door visolie is mogelijk

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus ontzettend veel onderzoeken geweest die beweren dat je kunt afvallen door visolie, omdat het zorgt voor een betere vetverbranding. Maar er zijn ook onderzoeken geweest waarvan de uitkomst niet zo rooskleurig was. Op dit moment is er nog niet één antwoord op de vraag of de Omega 3 in visolie zorgt voor een betere vet verbranding. De kans is groot dat dit voor ieder persoon verschilt.

Wanneer je bezig bent met vet verliezen, kan het dus geen kwaad om visolie te gebruiken als voedingssupplement. Er zijn namelijk genoeg mensen waarbij gebleken is dat ze veel voordelen ervaren bij het gebruik van visolie.

Daarbij is het ook nog eens belangrijk dat je sowieso genoeg Omega 3-vetzuren binnen krijgt. Deze vetzuren zijn namelijk essentieel voor de gezondheid van ons lichaam.


Dosering visolie

Uit studies is gebleken dat de meeste mensen positieve effecten van visolie ervaren op het moment dat ze tussen de 0.3 en 3 gram visolie per dag namen.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld dat een dagelijkse inname van 5 gram visolie nog steeds gezond is.

Houd er daarbij ook rekening mee dat je waarschijnlijk ook veel visolie door middel van voedsel binnen krijgt. Het is dus eigenlijk nooit nodig bijvoorbeeld 5 capsules van 1 gram visolie per dag te nemen.

Twijfel je? Dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts.


Beste Visolie Supplementen

Op de markt van sportsupplementen zijn er twee belangrijke aanbieders als het aankomt op visolie. Dit zijn Body & Fit en MyProtein. Wij hebben voor jou de twee beste soorten visolie van deze aanbieders geslecteerd en hieronder weergegeven!

Omega 3 Body & Fit

High Quality Omega 3

Merk: Body & Fit

– Capsules van 1 gram visolie
– Vol met Omega 3-vetzuren
– Goedkoop
– Hoog gedoseerd en erg geconcentreerd

€4,25

Omega 3 MyProtein

Omega-3 Plus Softgels

Merk: MyProtein

– Zuivere visolie
– 760 mg Omega 3 in iedere capsule
– Capsules van 1 gram
– Inclusief EPA en DHA

€19,79

Picture of Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.