fitness meester logo

De (on)waarheden over afvallen met DASH dieet!

Afvallen kun je op verschillende manieren doen. Diëten is een van de meest voor de hand-liggende opties om mee bezig te gaan. En misschien ook wel in jouw situatie. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het dash-dieet. Wat zijn de (on)waarheden van dit dieet en werkt het voor jou?

Wat is het DASH dieet?

Het DASH dieet is een Amerikaans dieet. Da’s best komisch, maar we menen het echt. Dit dieet is gericht op een gezondere levensstijl voor jouw hart- en bloedvaten. Daadwerkelijk afvallen is een tweede, maar de focus bij dit dieet ligt voornamelijk op jouw bloeddruk. De afkorting van het DASH-dieet staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Dus: het verlagen van jouw bloeddruk. Natuurlijk alleen als je last hebt van een te hoge bloeddruk.

meten van de bloeddruk

Zo’n dash dieet focust zich dus op een levensstijl om jouw bloeddruk te verlagen. Dat betekent dus dat het dieet zich niet alleen richt op voeding, maar ook op beweging. Je kunt namelijk ontzettend gezond eten, maar als je heel de dag in je bed blijft liggen komt er nog steeds niets terecht. Dus: lopen met die benen!

Bij het DASH dieet kijkt men naar de huidige levensstijl: is dit actief, gemiddeld of voornamelijk zittend? Afhankelijk daarvan heb je een bepaalde calorie-inname nodig. Bijvoorbeeld 2.500 kcal per dag. Omdat je actief bent, je af en toe zit en minimaal 30 minuten per dag beweegt. Zo breng je in kaart hoe iemands leven er grofweg uitziet.

Als de hoeveelheid calorieën is vastgesteld, is het zaak om te kijken welke producten beter zijn voor jouw hart- en bloedvaten. Minder zout eten bijvoorbeeld. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. En da’s natuurlijk zonde. Hetzelfde geldt voor alcohol: een mindere inname is beter voor je hart- en bloedvaten en verlaagt jouw bloeddruk. Vanzelfsprekend, maar toch noemen we deze optie ook: stoppen met roken. Gek genoeg is dat ook beter voor je.

Sporten

Dash dieet en diabetes

Je weet nu wat het DASH-dieet inhoudt. Da’s mooi. Maar hoe staat dan de verhouding met diabetes? Omdat je bij een te hoge bloeddruk vaak te veel suiker tot je neemt, is deze relatie goed uit te leggen. Maar toch zitten er wat vreemde voorwaarden aan het DASH-dieet. En we leggen ze graag aan je uit.

Allereerst: het DASH dieet zou je kunnen vergelijken met de bekende Schijf van Vijf. Toch doen ze het in Amerika iets anders dan wij gewend zijn: vruchtensappen wordt namelijk bij het dash-dieet wel goed gevonden. Ondanks de hoeveelheid suiker. Snap je ‘m al?

Dan, de volgende. Bij de Schijf van Vijf raden ze aan dat je zo’n 500 gram vlees eet. Per week. En rood vlees? Dat kan in verband staan met onder andere diabetes. In Amerika mag je met dit dieet gewoon vlees eten. Eet je 300 gram vlees per dag? Geen probleem.

Je raadt het misschien al: stap niet zonder onderzoek in het eerste of beste dieet wat je tegenkomt. Zoek even iets verder, vraag je diëtist ernaar en vergelijk dan de resultaten. Een dieet volgen is prima, mits met de juiste bedoelingen. We raden je daarom aan om genoeg energie te stoppen in jouw voeding, beweging en bijpassend dieet. Beter iets meer tijd investeren in het begin dan achteraf ontevreden zijn over het resultaat. Toch?

jus de orange

Dash dieet en afvallen

Kan je afvallen als je je netjes houdt aan de voorschriften van het dash-dieet? Heel simpel. Als jij gezond eet, is dat sowieso goed voor je. Maar van gezond eten val je niet af. Daarom is het dus noodzakelijk om een calorie-tekort toe te passen tijdens jouw dieet. En of dat dan het DASH-dieet is of een ander dieet: met minder calorieën ten opzichte van jouw benodigde inname ga je afvallen. Mits je natuurlijk niet alleen maar potten light mayonaise naar binnen werkt. Maar dat wist je natuurlijk allang.

We hebben wel een andere optie voor je. Als het gaat om een dieet wat sowieso werkt. Je bent vast nieuwsgierig, dus we gaan er niet omheen draaien: intermittent fasting. Het klinkt misschien heftig, maar het valt best mee. Wij leggen je uit wat deze manier van eten inhoudt en hoe je hiermee jouw doelen kunt bereiken.

Wat is intermittent fasting?

Voor het gemak noemen we het IF. Bij IF gaat het erom dat je de periodes dat je wel en niet eet met elkaar afwisselt. Het is dus eigenlijk periodiek vasten. Het vasten duurt natuurlijk langer dan de periode van het eten: zo kun jij jouw doelen bereiken en op een mooi tempo afvallen. We kunnen ons voorstellen dat je denkt: wat moet ik in de tijd doen als ik niet mag eten? Caloriearme dranken zijn dan natuurlijk toegestaan.

Je hebt bij intermittent fasting verschillende varianten. Een van de meest gekozen varianten is de 16/8 optie. Simpel gezegd: je eet 8 uur per dag. De andere 16 uur per dag ben je dus aan het vasten. Een tip: begin met vasten om 20.00 uur in de avond. Zo kun jij gewoon mee eten met het diner en ga je dus niet hongerig naar bed. De volgende dag mag jij dus om 12.00 uur weer eten. Je hebt 16 uur vasten erop zitten! Met collega’s of vrienden lunchen is dan dus ook geen probleem. Zo voorkom je scheve gezichten en heb je het meeste profijt van jouw vasten.

Intermittent Fasting

Een andere optie bij IF is 24 uur vasten. Dat betekent dat je een aantal dagen achter elkaar aan het vasten bent. En inhalen? Dat gebeurt natuurlijk niet. De dagen dat je wel weer kunt eten, eet je gewoon je normale aanbevolen hoeveelheid. Zo kun jij die afvalrace gaan winnen.

Bij beide opties is de basis afvallen. Doordat je in totaal minder calorieën inneemt, val je dus af. Mits je je aan de afspraak houdt en niet gaat overcompenseren op de momenten dat je weer kunt eten. Dan is je harde werk namelijk voor niets. Een positief puntje bij het 24-uurs-vasten: jouw lichaam maakt dan tot vijf keer zoveel groeihormoon aan. En dat is extra handig bij het herstellen van cellen en weefsels. Je raadt het al: dus ook jouw spierweefsel. Het groeihormoon haalt daarnaast de energie uit de vetreserves. Wat dat betekent? Afvallen natuurlijk.

Conclusie

Je bent inmiddels helemaal op de hoogte. Van een van de populairste manieren van afvallen: Intermittent Fasting (IF). Je weet ook dat wanneer je wilt afvallen, je zuinig moet zijn op de inname van calorieën. En dat DASH-dieet? We raden je aan daar wat onderzoek naar te doen. En zelf je conclusies trekken.

Wil je meer weten over sporten, voeding en de beste apparatuur? We schrijven dagelijks de beste artikelen om jou op de hoogte te houden van alle updates. Wat de beste supplementen zijn? Wij weten alles. Heb je een interessant artikel gespot? Laat het dan weten. Via info@fitnessmeester.nl.

Foto van Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.
Anderen bekeken ook..
Nieuwste berichten
Inhoud

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.