fbpx
fitness meester logo

Aankomen door te weinig slaap is geen fabeltje – zo zit het!

slapen spiergroei

Ja, je leest het goed. En nee, het is geen clickbait. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om goed te slapen. Niet alleen voor je mentale rust, maar ook voor jouw fysieke gesteldheid. Wij zetten alle feiten en fabels over slapen voor je op een rijtje, en vertellen je hoe je gewicht kunt aankomen door te weinig slaap. Wel zo makkelijk. 

Dikker worden door slaaptekort

Kun je dikker worden van te weinig slaap? Dat is een volledig terechte vraag, als je het ons vraagt. Even dubbelop, kunnen we het iets aandikken. Slaap is ontzettend belangrijk voor je mentale rust. Je hebt een drukke baan, een drukke studie of überhaupt een druk leven. Dat begrijpen we. En daarom is slapen echt essentieel.

Laten we beginnen bij het begin. Als jij slecht slaapt, of te weinig slaapt, is jouw hormoonhuishouding in de war. Daardoor ontwikkel jij gemakkelijker meer eetlust. En je hebt last van het feit dat je geen gevuld gevoel hebt. We gaan nog iets dieper in de stof. 

je kunt dikker worden door slaaptekort

Hormoonhuishouding en slapen

Hierboven schreven we het al kort. Als je slecht of te weinig slaapt, krijgen jouw hormonen onbedoeld een tik. En niet de goede tik, om eerlijk te zijn. Je maakt namelijk leptine en ghreline aan. En deze kunnen niet met of zonder elkaar. Net als jij en je ex, om het wat duidelijker te maken.

Deze hormonen helpen jou namelijk bij het reguleren van jouw eetlust. Ghreline zorgt ervoor dat jij weet wanneer je trek hebt. En dus dat je iets moet gaan eten. Leptine vertelt jouw lichaam wanneer je verzadigd bent: je hoeft nu even niets meer te eten. Je raadt het al: deze twee hormonen gaan de strijd met elkaar aan als jij niet constant of slecht slaapt.

Slecht slapen en afvallen

Je kunt het eventueel ook anders bekijken. Je slaapt slecht vanwege de stress, of een emotionele gebeurtenis. Dat kan zomaar gebeuren. Je hebt minder trek dan voorheen en je slaapt minder goed. Je zou denken dat je nu gaat afvallen, toch? Niets is minder waar.

Als jij namelijk last hebt van een slaapgebrek, dan krijg je uiteindelijk trek. En trek in de verkeerde voeding: suikerrijke voeding en fastfood. Dat betekent dus dat jij ook nog eens de strijd aan moet gaan met al dat lekkers. Probeer je dan maar eens te beheersen.

Slaap & gewicht

slaap is belangrijk voor je gewicht

Weinig mensen verwachten dat slaap zo ontzettend belangrijk is voor jouw lichaam. En dus ook voor jouw gewicht. Sommige mensen schommelen ontzettend in hun gewicht. En hebben ineens heel erg veel trek in suikerrijk voedsel. Heb je wel eens nagedacht over jouw slaapritme of ritueel? Precies. Daarom van ons een soort wake-up-call: tijd om serieuze aandacht te besteden aan jouw slaap.

Rust en afvallen

We hebben in eerdere artikelen al eens het een en ander geschreven over rust. Dat je niet al te laat voor het slapengaan een maaltijd moet nuttigen, en dat jij jezelf en je lichaam de rust en ruimte moet geven om te herstellen. Wil je afvallen, of juist aankomen?

Wat jouw doel ook is, slapen is een fijn goed waardoor jij jouw lichaam de verdiende rust kunt geven. Gun jezelf een goed matras, een kussen op maat en denk ook eens aan de luchtvochtigheid en frisse lucht in jouw slaapkamer. Zomaar een aantal gratis tips van ons.

Kun je slaap inhalen?

We gaan maar direct met de deur in huis vallen. Slaap kun je niet inhalen. Heb je een heftig weekend achter de rug en denk je dat je doordeweeks dan iets kunt bijslapen? Dat heeft geen zin. Wat wel belangrijk om te weten is dat de eerste uren slaap het belangrijkste zijn. Mocht je een aantal uur gemist hebben, dan ben je uit balans. En je lichaam ook.

Jouw lichaam heeft in basis voldoende aan 1/3e van de gemiste slaap om weer in balans te komen. Dus je kunt na een heftige avond of een lang weekend prima de dag erna wat eerder naar je bed. Of later opstaan, wat jouw voorkeur heeft. 

Slecht slapen door jouw dieet

Kun je slecht slapen door een bepaald dieet? Absoluut. Als jij namelijk een dieet volgt met veel suikers, kun je er grip op innemen dat jouw bloedsuikerspiegel flink stijgt. En dat zorgt ervoor dat jouw lichaam harder moet werken om dit weg te werken. En dat gaat weer ten koste van je slaap. Neem je meer eiwitten dan aanbevolen en drink je te weinig water?

je kunt slecht slapen door een dieet

Ook dan heeft jouw lichaam meer energie nodig om weer in balans te komen. Je kunt dus slechter slapen door een bepaald dieet. Een gratis tip van ons? Ga eens rond de tafel met een diëtist(e). In de meeste gevallen kun je dit zelfs claimen bij jouw zorgverzekeraar: dat scheelt je ook nog eens een zak met geld. 

Afvallen door slaapgebrek

Het is fijn als je goed slaapt. Je wordt de volgende ochtend wakker met een dosis energie en je denkt dat je de wereld gaat redden. Niet herkenbaar? Misschien ben je geen ochtendmens. Of heb je ontzettend slecht geslapen, en da’s zonde.

Slaap is een belangrijke manier van jouw lichaam voeden. Zonder dat je gaat eten. Ten eerste verbrand je calorieën tijdens een goede nachtrust. En daarnaast krijg je meer trek in suikerrijk voedsel als je slechter slaapt. Net als na een nachtje stappen. Dat is best zonde van je summerbody, toch?

Kan je dikker worden door slaapgebrek?

Of je een aantal kilo’s extra kunt meenemen als je een tijd slecht slaapt? Absoluut. Zoals we hierboven al hebben aangegeven, is jouw hormoonhuishouding in de war wanneer je slecht slaapt. Een nacht slecht slapen is natuurlijk niet zo erg, maar structureel? Da’s een heel ander verhaal.

Je kunt eens kijken wat er gebeurt wanneer je wisselt van kussen, dekbed of van matras. Voor iedereen ligt dit anders. Letterlijk. Daarnaast kun je ook eens kritisch kijken naar jouw emotionele en mentale gesteldheid: dit kan zorgen voor onnodige stress en dus een slaapgebrek. 

De beste opties voor een goede nachtrust

Allereerst: vertel jezelf niet te hard dat je per se 8 uur slaap nodig hebt per nacht. Dat is per persoon verschillend. Verder kun je experimenteren met verschillende alarmen in de ochtend: een app die je ritme bijhoudt of eventueel wakker worden van licht met een zogeheten wake-up light. Ga vooral op onderzoek uit en zorg voor een goed ritueel, waardoor jij jouw slaap kunt verbeteren. Jij hebt er iets aan, maar jouw omgeving ook. 

Bij Fitness Meester zorgen we wekelijks voor verse content. En dus nieuwe artikelen. En soms krijgen we gigantisch mooie tips binnen via de mail. Waarvoor dank. Wil jij ook een gouden tip doorgeven? Dat kan via info@fitnessmeester.nl. En dan gaan wij direct voor je aan de slag. We mailen je ook direct wanneer jouw artikel dan online staat. Wel zo leuk.

Peter van der Schoot
Peter van der Schoot
Al 12 jaar lang ben ik actief in de wereld van fitness en gezonde voeding. In deze tijd heb ik veel ervaring opgedaan, en deze kennis wil ik graag delen op Fitness Meester. Heb je vragen? Laat dan even een reactie achter, dan reageer ik zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook..
Inhoud
Fitness Meester

Fitness Meester is een blog over fitness en een gezonde lifestyle. Wij schrijven over van voeding tot supplementen en van fitness artikelen tot oefeningen.

Volg ons op
Nieuwste berichten
Tags

Gratis e-book met 10 effectieve tips voor een sixpack!

Je bent er bijna...
Compleet 60%

Geef ons je e-mail adres en wij versturen je GRATIS het e-book ’10 effectieve tips voor een sixpack’!

  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden.